Home >> Штрајк >> Нема разлога за штрајк?

Нема разлога за штрајк?

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да нема разлога за протест просветара који је најављен за сутра, и додао да су просветни радници имали четири повећања плате у последње две године – прво четири, па шест, десет и сада девет одсто.

Гостујући у Београдској хроници, на јавном сервису Србије, министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић изјавио је да је зачуђен одлуком синдиката да 11. децембра организују протест и штрајк јер су просветни радници у претходне две године добили више повећања, истовремено оцењујући да се синдикати играју речима и манипулишу. Говорећи о повећању плата, министар Шарчевић је пропустио прилику да напомене да је просветним радницима, пре повећања које спомиње, плата од новембра 2014. године  била умањена за 10%, тако да када се узму у обзир цене основних животних намирница, умањени приход током две године и курс евра, људски би било поставити питање колико су заиста повећане плате и да ли се министар мало заиграо бројкама или је и он не дај боже склон манипулативном понашању.

Чак и да прихватимо министрову тезу о значајном повећању плата, опет остаје непобитна чињеница да су просветни радници и са тим повећањем, упркос другачијим најавама државних званичника, на зачељу када је реч о примањима. Занимљиво би било министрову изјаву о повећању плата и (не)задовољству просветних радника ставити у контекст чланка који је јуче објавио дневни лист Политика. Оцењујући стање у градском превозу као критично, Политика истиче да све више возача напушта Србију, незадовољни платама које се крећу између 55.000 и 60.000 динара, а којој просветни радници могу тек да се надају.

У земљи из које лекари беже главом без обзира, где су возачи незадовољни платама које су веће од професорских, а млади све више своју будућност виде у иностранству, нека се министар за годину до две не зачуди када професоре Српског језика и књижевности почне да увози из Румуније, јер већ у овом тренутку професора математике и немачког језика нема довољно.

И на крају, када су просветним радницима, 2014. године, смањене плате килограм јунетине коштао је око 500 динара, данас је за исту количину меса потребно издвојити око 850 динара. Литар горива је коштао око 140 динара, данас је потребно издвојити преко 170, па би министар могао мало да се зачуди и над овом чињеницом, а у контексту (не)задовољства просветних радника претхондим повећањем плата.

Фото: Милош Цветковић / Noizz.rs

 

Top