Home >> Образовање >> Нема мира у XII београдској гимназији! Не зна се ко ће бити именован за новог директора?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Нема мира у XII београдској гимназији! Не зна се ко ће бити именован за новог директора?
Нема мира у XII београдској гимназији! Не зна се ко ће бити именован за новог директора?

Многе ствари у Србији су могуће, па и то да две школе, једна основна и једна гимназија, имају једно време исту директорку. Наиме, Светлана Миљеновић је в. д. директорка ОШ „Ратко Митровић“, а у исто време, током једног периода била је и  директорка Дванесте београдске гимназије, где јој је јуче престао мандат.

Управо ова ситуација би могла да буде повод за штрајк једног броја запослених који су чланови Форума београдских гимназија и Уније синдиката просветних радника. Они траже од министра да нови директор буде изабран из редова кандидата које нису добили сагласност школског одбора за који тврде да је незаконито формиран. Огласио се и школски одбор демантовајући те тврдње и наводећи да ниједан од кандидата који су се пријавили на конкурс није добио потребну подршку у том телу.

Дејан Пејовић, професор филозофије у Дванаестој београдској гимназији и члан школског одбора из реда запослених каже да настава тече како треба и да нема трага од таблоидних најава о општем хаосу у гимназији. „Оно што изазива стрепњу су личне амбиције заиста малог броја људи, до петоро, који личне ставове желе да представе као општи став“.

Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, каже да је на неки начин XII гимназија парадигма свега оног што се дешава у образовању. Он каже да је Светлани Миљеновић, којој је јуче завршен мандат у XII београдској гимназији, самом чињеницом да јој је омогућено да мандат приведе крају направљен пропуст. Министарство јој је омогућило правним преседаном да буде в.д. у још једној школи, ја нисам сигуран да та могућност и постоји у закону, наводи.

Дакле, до јуче је била, каже гост Н1, у обе школе. Марков наводи да је директорка прекршила закон приликом расписивања конкурса за место директора, јер је, у складу са законом, директор дужан најкасније четири месеца пре истека свог мандата да распише конкурс. Седница школског одбора је одржана и донета је одлука да се конкурс распише, али тај конкурс није објављен у листу Послови благовремено, што је утврдила и инспекција, наводи Марков.

Конкурс је, ипак, касније спроведен, јавила су се три кандидата која испуњавајау услове и школски одбор није дао подршку ниједном, а министар је конкурс поништио, прича Марков.

Пејовић каже да је просветна инспекторка била и утврдила чињенично стање, да је министар био упознат са свиме и да је закључио да је значајно да се конкурс распише. „Оно што је у тој ситуацији било значајно, ради се о једној новој законској норми и нису предвиђене све правне ситуације које из одређених норми могу произаћи“. Пејовић каже да су сви кандидати имали прилику да конкуришу – они који су испунили законске услове, ушли су у конкурсну процедуру. „Школски одбор је једногласно одлучио, шесторо чланова одбора су једногласно одлучили да постојећи кандидати не испуњавају услове за успешно обављање послова директора школе. Ми смо то просто закључили након њиховог представљања“, каже Пејовић.

Он је нагласио да нико од та три кандидата није добио већину. Пејовић тврди и да су све изјаве које су даване у име синдиката, заправо личне.

Марков каже да је приликом усвајања закона сам избор директора сувише централизован. Министру су дата превелика овлашћења, а док стигне информација до њега, а стиже преко противуречних извора, и ту се бори свако за свог кандидата, онда се дешава да не буде изабран можда најбољи кандидат.

Марков каже да је прилично убеђен да ће Миљеновићева најкасније за шест месеци бити на том истом месту, у XII гимназији. Претпостављам се да је зато урађено овако, она није разрешена, иако је записником инспекцијског надзора утврђено да је било незаконитости у раду.

Кад је неко директор 18 година, пита се шта је урађено у гимназији, да ли је она препорођена и сл, додаје Марков.

Пејовић оцењује да је Миљеновићева добро обављала свој посао, унапређивала школу и да је XII београдска једна од угледних гимназија у Београду. Одлука министра је била једина логична одлука, додаје. „Потпуно се слажем да би школа требало да има виши степен аутономије, али с обзиром на постојеће околности, мислим да је једино логично решење за које се министар одлучио, расписивање новог конкурса“, каже Пејовић.

Ако инспекција утврди незаконитост у раду, а министар директорку не разреши, стварамо могућност за селективну примену закона, наглашава с друге стране Марков. Надам се да ће министар у што краћем року именовати новог директора, како би се решили нагомилани проблеми у тој гимназији, закључује.

Извор: Н1

Top