Home >> Синдикат >> Некада смо сви били у сосу

У Србији данас постоје четири репрезентативна синдиката просвете. Наводимо њихов редослед по бројности:

 1. УСПРС (Унија синдиката просветних радника Србије),
 2. СРПС (Синдикат радника у просвети Србије),
 3. ГСПРС „Независност“ (Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“),
 4. СОС (Синдикат образовања Србије).

У последњих 20-так година, многи су узроци довели до данашњег распореда синдикалних снага у образовању. Пре него што кренемо у свађу са некима, пођимо од непобитне чињенице: сви смо ми некада били у СОС-у, а затим смо се од њега разбежали, како је и када је ко знао и умео. Тако су настали други синдикати просвете. Прво је настао ГСПРС „Независност“ (почетком 90-тих), затим УСПРС (1999), а пре неколико година и СРПС (од неких бивших чланица СОС, УСПРС и ГСПРС „Независност“).

Данас је СОС најмалобројнији. Ко губи, има право да се љути. СОС се љути  одавно, од како је почео да губи. И зато данас не чуди да од губитника добијемо овакву поруку. Господин Павловић у доњем чланку ламентира над својом властитом судбином, јодлујући и кајкајући Словенцима и Хрватима у помоћ, позива се на разум (чији?), а у потаји радећи на лобирању да се неким чудом изгласа некакав закон по коме би сви, по сили закона, морали да се вратимо – право у Банетово крило. Политички миље тренутно је повољан по Банета, има у садашњој власти доста „његових“, па и не чуди што је гракнуо баш сада. 

Ипак, најсмешнија је анализа штрајка синдикалног лидера који је чувен по томе што никада није водио штрајк. Чак и током последњег великог штрајка, фебруара и марта 2011, укључио се кобејаги у штрајк тек пошто је видео да је ђаво однео шалу, а његове школе ступиле у штрајк и не питајући њега за дозволу. 

Прочитајте чланак са сајта СОС-а:

ИНФО СОС-а:

ЗА САЈТ 28. 01. 2013.

Удруживањем до репрезентативности

Шта све може да направи непрецизан Закон о раду, можемо да видимо на још једном примеру удруживања синдиката ради стицања репрезентативности:

Ради се о Споразуму о удруживању Форума београдских гимназија и Синдиката радника у просвети Србије. У члану 3. њиховог  Споразума пише да се ФБГ колективно придружује СРПС-у ради стицања својства републичке репрезентативности. При томе чланови ФБГ остају чланови ФБГ који и даље ради на основу свога Статута и правила и програма рада.

У члану 219. Закона о раду у ставу 5. се каже да се синдикат сматра репрезентативним ако је уписан у регистар у складу са Законом и другим прописима, па би ФБГ могао да стекне репрезентативност само у случају да сви његови чланови потпишу приступнице СРПС, што овде није случај.

Када је у питању СРПС, то и није ништа необично, јер је овај синдикат  настао тако што су се на исти начин удружила два синдиката: Синдикат образовања Београда и Независни синдикат просветних радника Војводине. Они никада нису постали један синдикат, а репрезентативност су добили потајно, нелегално, у доба када Одбор за утврђивање репрезентативности синдиката и Удружења послодаваца није радио.

Тај „синдикат“ није функционисао као један ни у време штрајка, а ни у последњим преговорима око потписивања Протокола прошле године. Војвођански део је у оба случаја био за прихватање споразума, а београдски против. Тај назови синдикат, који је у ствари унија два независна синдиката, нема чак ни заједнички рачун.

Ако се овај модел примени и на остале мале и нерепрезентативне синдикате, ускоро ћемо имати да су сви синдикати репрезентативни, па чак и они који имају 500 – 600 чланова, уместо 10 000, колико треба за репрезентативност.

Да се овакви синдикати не могу око ничега озбиљног договорити, сем да сваки предлог Владе одбију, видело се и на последњим преговорима око потписивања Протокола, који су сви брже – боље одбили.

Ако би имали мало разума, сви они који мисле да су оваквим удруживањем остварили неки важан циљ, треба само да се осврну како функционишу синдикати у нашем окружењу.

Најбољи резултати постигнути су у Словенији, Македонији и Црној Гори, где је више од 90% запослених у образовању у једном синдикату. У Хрватској постоје три синдиката: Синдикат запослених у основним школама, Синдикат запослених у средњим школама и Синдикат запослених у високом образовању, који су део једне федерације (Удруге) синдиката. Они у свему делују као један синдикат. Остали синдикати су много мањи, а има их као и у Србији 5 -6.

Од оваквог новог модела удруживања користи може да има само Влада, која може да игра на карту нејединства синдиката, без обзира на све ове важне споразуме о удруживању ради стицања репрезентативности.

Бранислав Павловић

 

5Comments

 1. гром каже:

  Батали те да бавити (бавиш) другима већ собом! и не треба да вам је циљ нестанак Банета већ стандард запослених образовању на нивоу других буџетских делатности по стручној спреми и пословима.
  Људи који су чланови СОС-а суу моје колеге као они који су чланови других синдиката; међу њима је не мали број достојних поштовања, као што има и оних који не ваљају а чланови су и уније па и других.Кад год ми се било ко од колега обратио за помоћ нисам га питао ком синдикату припада, јер је мени то све једно јер сви до једнога исто не ваљају!
  И зато: уместо да говорите о кукољу у туђем житу, обиђите своје трло!

 2. Милан каже:

  Па Громе, нисам ни ја нити било ко други коментарисли уговор СРПС-а и ФБГ-а, већ Бане… Њему смета… Ми јесмо први и то знамо већ одавно… Немамо новца ни просторија као он, а нисам ни рекао да је некоректан… Коректан је он- само је штетно његово деловање!

  • гром каже:

   Па баш се и не бих сложио са тобом да нисте коментерисали(о) и да се већ дуже нисте бавили Београдом по ономе што сам читао на овом форуму, па и другим!
   Са друге стране овај текст сматрам јавно изнетим Банетовим мишљењем; могу са њим да се сложим или не, као што и други могу да поступе када ја изнесем своје.
   А време ће показати да ли је ово удруживање корисно!као што стање, и то свеукупно, у нашој просвети и образованости говори о квалитету наше синдикалне удуржености уопште; било да је та удруженост у унији, СОС-у, Независности…

 3. гром каже:

  Ружно!
  Бавите се собом! Или сте и гори!уместо да се борите за бољитак положаја и стандрада запослених у просвети, и уместо да вам је то циљ, ви и даље против Банета! ичи мислите да ако не буде било њега ви сте први!
  Доооооооооооооота знам! а Бане је од вас многих коректинији! а што год ја лично мислио о њему! као и Скробоњи, Додићкој, Леонарду, аџији…
  Будимо људи иако смо Срби!па било да смо у унији, сос-у, код Брајковића и ‘аџије, Додићке…или само бринемо бригу не бацајући новце на било кога од поменутих јербо мислимо да је бескорисно!

 4. Милан каже:

  Нико као Бане! Ко о чему, баба о уштипцима! А да сви лепо пређемо код Банета, он ће у наше име лепо све да потписује, на све да пристаје (као што је и до сада)и министру лепо…Веома је занимљиво да не кукамо ми због ФБГ и СПРВ-а, већ се нашао Бане!Само, докле год ови из СОС-а располажу некретнинама (нарочито у Београду), нећемо их се тако лако решити и бацити на сметлиште као непотребни отпад, који се чак не може ни рециклирати…

Top