Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Неће бити одбијања од плате

Преговори у Министарству просвете

 

Неће бити одбијања од плате, зараде ће каснити

 

Синдикати просвете СРПС и УСПРС данас су, у последњем моменту, спречили одбијање од плате запосленима у штрајку.

Још на јучерашњим преговорима, од стране два синдиката скренута је пажња Министарству просвете да је то основни предуслов да би се данас разговарало о другим захтевима. Међутим, данас су синдикати били затечени образложењем „да плата ипак мора да се умањи сваком учеснику у штрајку, јер касније, у правном смислу, то неће бити могуће“.

Уследила је реакција синдиката СРПС која је, укратко речено, имала за последицу да је министар просвете, после сат времена, променио своју одлуку. Тако ће у понедељак, директори школа морати поново да обрачунавају плату, у пуном износу, али ће плата каснити.

Што се тиче главних захтева синдиката, постигнут је договор о потписивању ПКУ, као и о враћању одузетих зарада када се настава надокнади.

Остаје последње питање материјалне надокнаде, односно помоћи запосленима у просвети. Синдикати су поновили свој став да, без одлуке своје базе, неће изаћи из штрајка, и предложили су министру да присуствује заједничкој седници главних одбора СРПС и УСПРС, у среду 22. априла, на којој ће се он обратити присутнима. После тога, одбори ће се изјаснити о даљем штрајку.

Министар је тај предлог прихватио.

9Comments

 1. Natasa Popovic каже:

  Vredi pogledati „Ova vlada mora da nađe pare za obrazovanje. Manja je šteta ukinuti penzije nego smanjiti plate profesorima, jer ako propadne prosveta, propada celo društvo. Mora da se napravi kompetentan tim pedagoga koji će da prione na reformu obrazovanja na svim nivoima, poručuje u intervjuu za “Blic” profesorka u penziji Srbijanka Turajlić. http://www.blic.rs/Vesti/Politika/551918/Srbijanka-Turajlic-Krivi-smo-sto-smo-se-ucutali

 2. Pjer каже:

  Pita od kiselog testa…treba naglastiti daljeg odbijanja od plate na osnovu strajka od prethodno umanjenih zaradanece biti – nesto se zaustavilo, a da li se nesto postiglo?Dogovor o PKU, pa dajte da ga procitamo.

  Ovo je samo najlonska folija preko reci ministra o nadoknadi casova, i ne treba zaista pristati na tako ponizavajuce ustupke.

  Nismo u strajk ulazili da bi dosli do toga da povratimo posledice strajka, odbijanja od zarade, a ponajmanje da presipamo iz supljeg u prazno, nadoknadama 3x15minuta.

 3. Miroslav каже:

  Sve vam ne valja! Ama, sve! Trebalo je da ne strajkujemo, pa da ne dobijemo ni PKU!

 4. Marko каже:

  Posle ministrovog obracanja,valjda ce clanovi glavnog odbora obavestiti nas iz baze koji strajkujemo ,sta on nudi,pa tek nakon naseg misljenja odluciti.Ako je to macka u dzaku, za koju smo prozivali potpisnike sporazuma,ne potpisujte! Nadam se da u scenariju za ovaj glavni odbor nije predvidjeno kozaracko kolo sa ministrom i pozdravno pismo ………….

 5. C C C каже:

  Dobro, to je lepo. Nisu radili i primice plate. A ko ce deci nadoknaditi izgubljene casove? Ili to mozda nije bitno?

  • admin каже:

   Ви или појма немате са овим штрајком, или сте злонамерни. Изгубљене часове ће одрадити професори који су у штрајку и зато је било бесмислено и одузимати од плате.

  • -- каже:

   Evo ja ću da budem malo zlonameran: koliko sam video, u ovoj zemlji niko ne trepne dok se ne načini neka štetušteta. Veoma sam skeptičan prema ideji da će se nešto desiti dok ljudi ne počnu da umiru ili prestanu da se školuju. Isto tako sam skeptičan i prema scenariju u kojem će bolnice i škole prestati da rade, jer zaposleni tamo znaju da će to izazvati potpuni kolaps i anarhiju.
   Što se mene tiče, postao sam potpuno ravnodušan. Šta gnev uradi od čoveka, ne ostaje ni trunka osećaja odgovornosti ili krivice. Ako moje dete ne može da izađe iz zemlje ni nedelju dana godišnje, bilo gde, jer je neko tamo u EPSu ili opštini ili gde već uzeo sav novac za sebe, ne mora ni vaše da se školuje. Što bih se ja potresao.

 6. Milos Petrovic каже:

  Oprostite zbog loseg recnika, ali mi smo obicna g….! I treba da nas gaze.

 7. Mao Ce каже:

  Šta reći, a ne zaplakati?

  „Синдикати просвете СРПС и УСПРС данас су, у последњем моменту, спречили одбијање од плате запосленима у штрајку.“

  U mnogim školama je deo plate već odbijen odbijen, ako niste znali (i to od 17.02.), zato ako želite da ovo navodite kao uspeh, trebalo bi drugačije formulišete npr. „…sprečili smo oduzimanje od narednih primanja“…i trebalo bi da izbegavate katastrofične formulacije kao npr „…u poslednjem trenutku (momentu)“

  „Што се тиче главних захтева синдиката, постигнут је договор о потписивању ПКУ, као и о враћању одузетих зарада када се настава надокнади.“

  Pa, gospodo, ovo ne razumem…ako nadoknadimo časove (pitanje je kad i kako, kao što je neko na ovom uvaženom mestu upitao pre par dana), onda mi nismo štrajkovali…nije mi baš ovo jasno sa nadoknadom, sem ako ne mislite da se časovi prosto samo evidentiraju. (ja na nadoknadu neću pristati, ali ni na formalno upisivanje časova, kao održanih)

  „…Синдикати су поновили свој став да, без одлуке своје базе, неће изаћи из штрајка…“

  Jedino je ovo prava stvar u ovoj vesti (članku)…ako izuzmemo nastavak vesti u kome se kaže da je pozvan da prisustvuje i njegova niskost „gospodin“ „naš“ (koji je to razlog, koji vas je opredelio u mišljenju da je prisutnost njegove niskosti bitna u borbi članova sindikata i svih drugih, koji aktivno podržavaju tu borbu)

  Ah…da…potpisaće se PKU…DOSTIGNUĆE, NEMA ŠTA

  PS

  Gde je ponos… uverenje u ispravnost razmišljanja i delanja?
  Zar ćemo po ko zna koji put pljunuti sebi u lice nadoknađujući časove i sevirati ostalima kako smo bili odlični, kako smo štrajkovali.
  Želim vam svaku sreću i uspeh u budućnosti.

Top