Home >> ПКУ,Синдикат >> Неће бити нових конкурса

skupstina srbije

Саопштење Синдиката радника у просвети Србије

Министар просвете сазвао синдикате

 

После реакције синдиката СРПС и УСПРС на изјаве министра просвете о отпуштањима у просвети, данас је, по хитном позиву министра, одржан састанак у Министарству просвете са синдикатима просвете.

Министар је од синдикалаца затражио сарадњу у предстојећој рационализацији у просвети.

Када су у питању најављене отпремнине, договор је да се оне понуде прво старијим колегама, а да млађе колеге, које немају пуну норму, преузму њихова места. Синдикати су инсистирали да не сме бити нових конкурса за запошљавање и министар је то и обећао.

Први кандидати за отпремнине биће 700 наставника са Косова, који годинама примају накнаду од 8.000 динара а немају посао. Затим, има 120 наставника и ваннаставног особља који су потпуно изгубили посао а примају плату. Само мањи број наставника који раде у настави добиће понуду за отпремнине.

Договорено је да се, у складу са Посебним колективним уговором, прво формирају листе вишкова и потреба, а затим да се на нивоу школских управа направи план укрупњавања, под контролом мешовитих комисија. Тек после тога би се знало коме би се евентуално понудиле отпремнине.

Присутни су били синдикални представници Слободан Брајковић (СРПС), Јасна Јанковић (УСПРС), Ружица Тодић Брдарић (Независност) и Бранислав Павловић (СОС).

После састанка, синдикати су се договорили да пошаљу писмо Одбору за образовање Скупштине РС и Социо-економском савету, у коме ће затражити објашњење зашто се касни са израдом платних разреда изразити бојазан по питању њихове реализације, што би могло да има велике последице по образовање у следећој години.

One Comment

  1. Ana каже:

    Izvinjavam se administratoru što koristim ovu temu, ali da li neko misli i o bibliotekarima? Vidi link:
    http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=22220&Itemid=1

    Ko hoće da razume, jasno mu je koju ulogu imaju psiholozi i pedagozi u školama. Samo ministru to treba objašnjavati i „crtati“. Ali isto tako su nam neophodni i bibliotekari.
    Nisam bibliotekar.

Top