Home >> Друштво >> Не попуштајте „болоњцима“

  • Коментари су искључени на Не попуштајте „болоњцима“
Не попуштајте „болоњцима“

Савет за борбу против корупције тражи да Министарство опозове препоруку

Савет за борбу против корупције, чији оснивач је Влада Србије, препоручио је Министарству просвете да опозове препоруку факултетима да студентима генерација 2006, 2007. и 2008. бесплатно и без разлике у испитима продуже студије за још годину дана.

Прекршен закон?

– Министарство просвете прекршило је закон, иступило из прописаних надлежности, што је недопустиво са аспекта владавине права и демократског уређења правне државе – наведено је у допису који је у понедељак потпредседник Савета проф. др Мирослав Милићевић упутио министру просвете Младену Шарчевићу.

Министар Младен Шарчевић за „Новости“ каже да факултетима није ништа наредио, већ да је, на захтев Скупштине Србије, апеловао да се студентима изађе у сусрет. Нови допис, са истом препоруком, факултетима је послао у понедељак.

– Скупштина нас је замолила и ми смо то написали и послали. То није наша ингеренција, зато нисмо ништа наредили, већ смо желели да помогнемо да се реши проблем студената, да не плаћају огромне трошкове реуписа. Наравно, нисмо ништа наредили, већ апеловали – каже Шарчевић. – Имамо податак да само 11 факултета у целој Србији није хтело да поступи према нашој препоруци. Ту су, између осталих, Медицински у Крагујевцу, Машински у Нишу, у Београду Факултет за безбедност, Филолошки, Економски…

Министровој препоруци Савет замера и то што факултетима налаже да студентима спорне три генерације, којих је око 2.000, омогући наставак студија још једну годину, без додатних трошкова, на лични захтев, јер је то противзаконито.

– Закон о високом образовању не предвиђа овлашћења Министарства да наложи чињење које није обухваћено законским одредбама. Нарочито забрињава чињеница да се Министарство позвало на расправу у парламенту, пре усвајања Закона, као и на закључке са седнице скупштинског одбора одржаног пре усвајања Закона.

Закључци са седнице одбора се могу користити током расправе, али не могу имати императивни карактер ни за Народну скупштину, нити за Министарство – наведено је у допису Савета, који је потписао проф. Милићевић.

Професорка др Нада Ковачевић, проректор за наставу Универзитета у Београду, каже да би факултети могли да поступе према препоруци Министарства, само да је измењен Закон о високом образовању.

Факултети се предомислили

Универзитет у Београду први је заузео став да ће поступити по закону, а не по препоруци Министарства. На другим универзитетима студенти су прво добили информацију да могу да продуже школовање за једну годину, без додатних испита и трошкова, да би потом повукли ову одлуку, чекајући нову инструкцију Министарства просвете.

(Новости)

Top