Home >> Друштво >> Не морате, али вам препоручујемо…Због вас

  • Форум
  • Коментари су искључени на Не морате, али вам препоручујемо…Због вас
Не морате, али вам препоручујемо…Због вас

На мејл адресе свих школа у Нишу стигло је обавештење да се организују пројекције филма Краљ Петар Први и да је препорука Завода за унапређење образовања и васпитања да ученици погледају овај филм.
Из Школске управе кажу да је ово само препорука, не и обавеза и да је на ђацима да одлуче да ли ће гледати филм Лазара Ристовског, глумца који је у кампањи подржао СНС, па од државе добио финансијску помоћ за овај пројекат.

Начелник нишке Школске управе Драган Гејо каже да није реч о њиховој, већ препоруци Завода и да је мејл о организованим пројекцијама само прослеђен, као и да одлазак на пројекције филма није наређење.

Не могу деца да се натерају да гледају тај филм. Ми смо само проследили поруку, а Завод је дао препоруку да се филм гледа. Није то ништа ново, дешавала се када је реч о великим филмским историјским спектаклима – каже Гејо.

Мејловима, заправо целом преписком, располажу и Јужне вести. Исти садржај стигао је на бројне адресе, свим директорима школа прослеђено је заправо обавештење “Делиус филма” да је филм Краљ Петар Први добио препоруку Завода да се организовано прикаже старијим разредима основних школа и свим ученицима средњих школа у Србији.

За школе у Нишу омогућили смо гледање филма у биоскопима Вилинград и Цинеплеxx Ниш, по цени карте од 200 динара (са могућношћу добијања и одређеног броја гратис карата) – пишу у мејлу из “Делиус филма”.

Овај филм још од снимања прате спорне ситуације, до тога да су поједине општине унапред куповале карте за недовршени филм, а да је за остатак од 2,3 милиона евра, колико је снимање коштало, сам председник морао да “притисне” јавни сервис. Све је протумачено, а то је потврдио и глумац Лазар Ристовски, тако да је држава стала иза овог филма. Још једно тумачење – држава је стала више него иза било ког другог филма произведеног у Србији претходних година. Лазар Ристовски, чији син потписује режију овог филма, учествовао је у кампањи Српске напредне странке.

Завод: Добро је да деца виде шта се људима дешава током рата
Овог пута иза филма је стао и државни систем образовања. Тако у мишљењу Завода за унапређење образовања и васпитања стоји да сматрају да је овај “играни филм у функцији образовања и васпитања ученика и да може да их постакне да размишљају о вредностима које су универзалне и ванвременске”.

Приступ који фаворизује учење кроз примере из прошлости је широко прихваћен у образовању и васпитању и представља добру припрему за будућност. До сада је тема Великог рата до наших ученика ретко долазила кроз игране филмове. Стога сматрамо да ученици, гледајући филм “Краљ Петар Први”, имају могућност да схвате како је изгледао живот наших предака у ратним приликама пре једног века – пише у мишљењу Завода.
Истичу да је филм подлога за разговор са ученицима о многим темама, као и да доноси причу која је “дубоко хумана, антиратна, топла, емотивна и буди родољубива осећања”.

Важно је да ученици имају јасну представу о томе шта се током ратова дешава са људима, посебно са децом. Није добро ако се њихово поимање ратова углавном базира на виртуелном свету игрица, где су ратови честа тема и где је смрт ликова уобичајена, обесмишљена и реверзибилна – наводи се у препоруци Завода.

Иначе, мишљење о филму дао је стручни тим Завода који су чинили саветници за српски језик и књижевност, историју, ликовну културу, музичку културу, педагогију и психологију.

“Филм као део политичке пропаганде”
И док стручњаци из Завода за унапређење образовања препоручују ученицима да погледају историјску драму о краљу Петру Карађорђевићу и Првом светском рату, социолог културе са нишког Филозофског факултета Никола Божиловића сматра је ово још једна злоупотреба филма.

Није први пут, а ни последњи пут, да се филм злоупотребљава. Филм се по дефиницији не снима за идеолошку употребу. Држава је уложила у снимање тог филма, а Лазар Ристовски се прикључио владајућој странци. Тако да тај филм није значајан сам по себи, у историјском смислу, већ је део једне политичне пропаганде – објашњава Божиловић.

Каже да можемо да критикујемо комунистичко време, али да “нисмо одмакли даље”.

У то време су ђаци били одвођени на пројекције филмова, а сада то исто ради ова власт – каже Божиловић.

Социолог културе истиче да верује да је овај филм снимљен тако да је “све нафиловано и нашећерено и да одговара једном просечном некритичком гледаоцу и гласачу СНС”.

Из самих школа за сада не стижу прецизне информације колико ће ђака гледати овај филм.

Извор: Данас

Top