Home >> Образовање >> Науком неће имати ко да се бави

Науком неће имати ко да се бави

УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА

 

Науком неће имати ко да се бави ако остане садашње финансирање

 

Асистент на ЕТФ-у Дражен Драшковић каже да је забринут ко ће се бавити образовањем и науком у Србији ако тренутно остану оваква улагања у науку.

– Бојим се да ће многи отићи у индустрију. Нама се дешава да доценти, који су докторирали оду са факултета у привреду, јер су почетне плате три до четири пута веће него у настави – рекао је Драшковић за ТВ Пинк.

Он је додао да факултети не могу да задрже најбоље студенте јер су , како каже, плате сарадника у настави 40.000 динара из два дела.

Електротехнички факултет, како каже, осим кадрова проблем има и са недостатком рачунарске опреме, али и недостатком простора.- „Држава нам је доделила зграду бивше Лола корпорације, имали смо услова да се проширимо, међутим, сада су нам одузели тај простор и ми смо добили само један спрат, који није довољан – рекао је он и као добар пример планског развоја образовања навео модел Ирске, која се пре 25 година определила за развој пољопривреде и ИТ технологија.

Професор Математичке гимназије Мирољуб Албијанић истакао је да свака генерација те школе има 100 ученика, да десетак њих упишу светске универзитете и тамо настављају да раде, а да велики број њих упише факултете у Србији, те када заврше један број њих оде у иностранство.

– Одлив мозгова је лош, али они ипак остају у неком контакту са земљом. Бивши ученици Математичке гимназије долазе повремено у Србију, држе предавања у гимназији и на факултетима – рекао је Албијанић.

(“Блиц”)

Top