Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Упис >> Научни радници: Смена „аутистичног“ министра просвете

  • Форум
  • Коментари су искључени на Научни радници: Смена „аутистичног“ министра просвете

РТВ:

Синдикат науке Србије затражио је данас да министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић поднесе оставку због нестручности, неодговорности, небриге према науци и нерешавања проблема у тој области.

 

 

На конференцији за новинаре председница Синдиката науке Ђурђица Јововић је истакла да је то један од захтева које ће тај синдикат изнети на протесту „Спасимо науку“, који ће сутра у 10.00 почети на Тргу Николе Пашића у Београду.

„Ако „аутистични Жарко Обрадовић“ не поднесе оставку, тражићемо од премијера да га смени“, рекла је Јововићева.

Синдикат ће тражити састанак с премијером Ивицом Дачићем и првом потпредседником владе Александром Вучићем, којима ће, према њеним речима, изнети све разлоге зашто научни радници излазе на улицу и зашто траже смену Обрадовића.

Председница синдиката запослених у научно-истраживачкој делатности Србије је истакла да наука у Србији „полако тоне“ и да је угрожен њен опстанак због небриге државе.

Ђурђица Јововић је додала да се небрига државе види из тога што научни радници у институтима од почетка 2013. нису добили новац за материјалне трошкове раније уговорених истраживања, па су остали без основних средстава за научно-истраживачки рад и одржавање опреме.

„Најављеним ребалансом буџета, којим се планира смањење давања за науко од 1,8 милијарди динара, стање ће се само погоршати“, рекла је она и оценила да би Србија могла остати без науке.

Јововићеве је истакла и да плате научним радницима касне два месеца, док, како је рекла, министар Обрадовић редовно узима своју плату.

Како је најавила, Синдикат науке ће на сутрашњем протесту затражити и повећање нематеријаних трошкова по истраживачу у овој години на 50 одсто вредности уз 2010, а да у да у 2014. буде враћен на ниво из 2010.

Научни радници, како је навела, у 2015. траже и повећање улагања у науку на један одсто бруто домаћег производа у складу са Стратегијом научно-технолошког развоја Србије, као и да до краја ове године донесе закон којим ће бити установљен нови организациони модел финансирања науке, по угледу на ЕУ.

 

Top