Home >> Образовање >> Наставницима широм Србије у помоћ стижу РОБОТИ

  • Коментари су искључени на Наставницима широм Србије у помоћ стижу РОБОТИ
Наставницима широм Србије у помоћ стижу РОБОТИ

Наставници информатике из око 80 школа широм Србије имаће ту привилегију да за асистенте у настави имају – роботе. Они ће ученике од петог до осмог разреда учити кодирању или програмирању.

У склопу програма „Битка за знање“ у новосадској Основној школи „Петефи Шандор“ почела је акција „КОДиграње“ у сарадњи са Центром за креативно размишљање „Кликер“ чији ће програмери обучити наставнике информатике из целе Србије како да уз помоћ такозваних мБот робота на интересантан начин науче децу да кодирају или програмирају.

У првом кругу стручњаци „Кликера“ обучиће 112 наставника из 81 школе из целе Србије, а свака школа добиће на поклон по 5 мБот робота.

Миодраг Попесков из „Кликера“ објаснио нам је да ће „КОДиграње“ представљати јединствено такмичење основаца од петог до осмог разреда.

– Циљ нам је да обучимо наставнике како да роботе користе као наставно средство и на интересантан начин науче малишане да програмирају и да своје знање покажу на такмичењу. Едукативни мБот, који је блутут верзија робота, представља унапред програмирану платформу која нуди врло једноставан улазак у свет роботике, али омогућава и напредније коришћење – прича нам Попесков.

popeskovПрема његовим речима, сваки мБот има точкове, лед лампице и сензоре уз помоћ којих ће ученици програмирањем моћи да реше одређене задатке у зависности од узраста.

Игре према узрасту

– Прве дисциплине програмирања робота у којима ће основци одмерити снаге биће: брзина склапања рубота и праћење црте, односно пута ка одређеном циљу. Затим, проналажење изгубљеног пријатеља што је пандан неком лавиринту по којем се мБот креће, а биће ту и избегавање разних препрека. Наравно, свака игра прилагођена је узрасту такмичара и њиховом знању – каже Попесков.

Замиљиво је, прича Попесков, да ће се такмичење одржавати по правим лигама, распоређеним по узрастима, и то у два кола.

– Прво коло биће организовано онлајн, где ће ученици своје знање приказати путем интернета, а затим ће у другом колу имати прилику да се виде са својим вршњацима и да се „физички обрачунају“ са противничким мБот-овима – каже Попесков.

Програмирање више неће бити апстрактно и тешко

Окупљеним наставницима на обуци овакав вид наставе није стран, али су га виђали само преко интернета и то као пример добре праксе у развијенијим земљама.
Листом кажу да ће ово бити одличан начин да приближе програмирање деци код којих је теже у том узрасту пробудити интересовање за тако апстрактне ствари. Сада, кажу, све могу на конкретном примеру да им објасне.

robot kutija

Розе машнице за плаве роботе

Ученица шестог разреда Основне школе „Петефи Шандор“ Ивана Почек каже да је одушевљена мБот роботима. Једино јој се боја не свиђа, па су она и њене другарице већ смислиле да ће им везати розе машнице зато што су сви плави.
– Ја идем на секцију из роботике и ово је сјајна прилика да савладамо основе роботике на конкретном примеру. То је за нас нешто потпуно ново и једва чекамо да почнемо да програмирамо – прича Ивана.

За мБот роботима и „КОДИграње“ влада велико интересовање јер се у Србији више од 400 школа пријавило да учествује у тој акцији у склопу које би од донатора свака школа требало да добије по пет робота.

Организатори се надају да то неће бити проблем зато што један кошта око 100 евра, тако да ће такмичење почети чим све школе буду опремљене и обучене за рад са мБот-овима.

(Блиц)

Top