Home >> Синдикат >> Наставници огорчени: „Ову малу матуру и теткице могу да оцене“

Наставници српског језика, али и родитељи ученика огорчени су инструкцијама које су стигле школама да се на завршном испиту из матерњег језика као тачни признавају и одговори који имају правописне грешке. Наиме, ђацима се као грешка неће рачунати чак и ако мешају латинично и ћирилично писмо.

Негодовању Актива професора српског језика и књижевности Моравичког округа придружили су се и родитељи који кажу да није циљ да деца лако положе малу матуру већ да у школи савладају све што је неопходно.

– Министарство просвете овим чином наставља урушавање образовног система. На крају нас не би чудило да за коју годину у нормалној употреби у нашем језику буду и термини попут: „владика данило“, „Петар Петровицх Његосх“, „Wук Стефаноwић Караџић“, „баш је сwатко“ и сличне некњижевне конструкције које ће ове године бити толерисане. Успех се не мери кроз нашминкане извештаје и позитивне износе, већ кроз реална постигнућа – каже Марко Селаковић из Удружења „Родитељ“.

Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, каже да се правопис и књижевност не могу раздвајати и да нема књижевности без правописа и обрнуто.

– Та упутства су радили нестручни, неодговорни људи који немају директни контакт са образовањем и који никада нису одржали школски час – каже Матијевић. Он додаје да нису огорчени само наставници српског језика, већ и математике јер се на завршном тесту не гледа поступак израде задатка, већ само коначно решење.

– За такво прегледање задатака није потребан наставник математике, то и теткица може да прегледа – категоричан је Матијевић.

Актив професора српског језика и књижевности Моравичког округа први се побунио против оваквог упутства за оцењивање теста, али њихове ставове деле и наставници из целе Србије. Они кажу да им је на недавној обуци сугерисано да не мере грешке према томе да ли су одговори граматички коректни или не, тако да на питање који је главни лик “Горског вијенца” одговор је владика Данило. Одговор ће се признати као тачан и ако ученик напише “Владика Данило” или чак “владика данило”.

Члан Актива Влада Димитријевић каже да упутство не важи само када се прегледају питања која су непосредно везана за правопис, већ се ђацима као грешка неће рачунати и ако мешају латинично и ћирилично писмо.

Питања махом на заокруживање

У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања кажу да осмаци на завршном испиту неће имати прилику да направе правописну грешку, јер је већина задатака базирана на заокруживању тачног одговора, подвлачењу или се линијом спајају одговори. Ипак, поставља се питање због чега су у упутству за оцењивање теста да се признају као тачни одговори који имају правописне грешке. Аутори тврде да се то односило само на словне грешке.

2Comments

 1. гром каже:

  Слажем се Ђорђем.
  Матијевић се у последње време пречесто заноси; биће да је нешто нервозан; врућина ли је!

 2. Đorđe каже:

  – За такво прегледање задатака није потребан наставник математике, то и теткица може да прегледа – категоричан је Матијевић.

  Neko ko treba da zastupa zaposlene u prosveti, sve zaposlene, bar članove svog sindikata, ne bi smeo da izjavi ovako nešto.
  Gospodin Matijević bi mogao da zna da većina tetkica ima završenu srednju školu, a mnoge i višu. Ovim je uvredio tetkice, valjda želeći da kaže kako su one polupismene.
  Ova izjava je sramota za Uniju!

Top