Home >> Образовање,Реформа >> Наставници не би блок наставу

  • Коментари су искључени на Наставници не би блок наставу
Наставници не би блок наставу

Национални просветни савет расправља о новом плану и програму за пети разред. Нова имена: физичко и здравствено васпитање и техника и технологија

Ученици петог разреда учиће од септембра по новим плановима и програмима, с новом расподелом часова, у који ће као обавезан предмет бити убачена информатика. Два предмета промениће име, па ће уместо техничког бити техника и технологија, а физичко ће постати физичко и здравствено васпитање. О реформисаном плану и програму данас ће се изјашњавати Национални просветни савет.

Ако НПС одбије да усвоји овај документ, министар просвете Младен Шарчевић најавио је раније да ће искористити право и сам потписати наставни план и програм како би све било спремно за 1. септембар.

Реформисани план и програм израдио је Завод за унапређивање образовања и васпитања, а у комисијама су учествовали и представници стручних друштава. Заводу су стигле и примедбе, а већина се односи на наставу техничког и технологије. Наставници или друштва просветних радника најчешће се буне због тога што ће део наставе бити организован у блоковима, жале се на садржаје наставних јединица и тврде да ће поједине њихове колеге остати без посла.

– Фонд часова планом јесте смањен у седмом и осмом разреду, али то је учињено да бисмо престали да кршимо закон, јер ови ученици сада имају више часова него што је то дозвољено законом. Закон каже да могу да имају највише 25 часова обавезних предмета, плус три изборна, а они имају 26 плус пет изборних – објашњава, за „Новости“, Гордана Мијатовић, помоћница директора Завода за унапређивање образовања и васпитања. – Спремни смо да бранимо наше предлоге пред НПС, јер мислимо да су стручно утемељени. Највише примедаба стигло је због блок наставе, али она је уведена да би се смањило укупно оптерећење ученика. Предмети који развијају вештине – информатика и техничко, имаће по 30 часова блок наставе у седмом и осмом разреду, што је мало мање од једног часа недељно. У петом и шестом разреду оба предмета ће се реализовати у часовном систему: техничко и технологија два часа, а информатика и рачунарство по један час.

Због информатике, понеки час током године изгубиће остали предмети у седмом и осмом разреду. Наша саговорница објашњава да су наставни план и програм рађени тако да се у центру налазе ученик и његова постигнућа, а не наставник и његов фонд часова. Први пут, додаје, писани су тако да се предвиди шта ће ученик да зна када заврши разред.

– Стигле су примедбе на распоред неких наставних јединица, а заправо само су теме и исходи логички боље повезани, па је нешто из петог пребачено у старије разреде. Наставници су често против било какве промене, чак и када је она набоље – каже Гордана Мијатовић.

Хор и шах без статуса предмета

Предвиђено је да петаци имају 24 часа обавезних предмета – пет српског језика, четири математике, по два страног језика, биологије, физичког, музичког, ликовног и по један историје, географије, техничког и технологије. Други страни језик, грађанско васпитање и веронаука биће и даље обавезни изборни предмети. Статус предмета изгубиће шах, хор и оркестар, сликање, вајање… Они ће се реализовати као ваннаставне активности.

(Новости)

Top