Home >> Образовање >> Наставници биологије бојкотују такмичење

  • Форум
  • Коментари су искључени на Наставници биологије бојкотују такмичење
Наставници биологије бојкотују такмичење

Наставници биологије из неких београдских школа најављују да ће бојкотовати такмичење из тог предмета, незадовољни што је Српско биолошко друштво (СБД) у току школске године променило пропозиције такмичења по којима само ученици који су освојили прво, друго и треће место на општинском и окружном нивоу добијају дипломе, сазнаје Данас.

Наставници кажу да им је нејасна оваква одлука, тим пре што са општинског на окружни и са окружног на републички ниво пролази по 20 одсто најбоље пласираних ђака, који ће, сем троје првопласираних, остати без диплома.

– Те дипломе су ученицима битне да би били вуковци, а што је још важније, десиће се да нека деца прођу јаку конкуренцију и стигну до републичког нивоа, а да иза себе неће имати никакав траг да су постигли резултате на претходним такмичењима. Дипломе не обезбеђује СБД већ их штампа школа домаћин, због чега нам је одлука о изменама пропозиција још чуднија – каже наставник биологије из једне београдске школе који се обратио нашој редакцији, који тврди да ће нова правила демотивисати ученике да се такмиче.

Објашњава да су досад дипломе добијали сви ђаци који су освојили неко од прва три места на општинском/окружном такмичењу и да је скала била таква да су треће место заузимали ученици који су имали између 71 и 80 поена, друго место између 81 и 90, а прво од 91 до 100. Према новим правилима, десиће се да ученик који је, рецимо, на градском такмичењу у Београду имао 96 поена остане без дипломе, коју ће пак добити ђак из неког другог округа са 33 бода.

Како сазнајемо, за понедељак је заказан састанак београдског Актива наставника биологије, коме би требало да присуствују и представници СБД.

Председник УО СБД Душко Благојевић није желео да коментарише цео случај.

У продаји збирке задатака за малу матуру

Збирке задатака из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованог теста за припрему ђака који полажу малу матуру су одштампане и могу се купити од данас у књижарама Просветног прегледа и другим књижарама широм Србије или наручити поузећем.

Свака збирка садржи по 450 задатака – (најмање петина је нова у односу на лане), а на крају публикација се налазе решења. Збирке су штампане и на језицима националних мањина, ове године по први пут и на бугарском.

Збирка за матерњи језик кошта 300 динара, за математику 190, а за комбиновани тест 180. Осмаци који желе да вежбају задатке и питања који су били на тестовима претходних година могу да их купе по цени од 200 динара.

Извор: Данас

Top