Home >> Упис >> Најпопуларније гимназије не гарантују најквалитетнију наставу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Најпопуларније гимназије не гарантују најквалитетнију наставу
Најпопуларније гимназије не гарантују најквалитетнију наставу

Најтраженије београдске гимназије не гарантују нужно најквалитетнију наставу, тврди Александар Марков председник Форума београдских гимназија.  Прва, Трећа и Четрнаеста су најтраженије гимназије у Београду, док су међу средњим стручним школама „ин“ Електротехничка школа „Никола Тесла“, Фармацеутско-физиотерапеутска и медицинске.

Према прошлогодишњој анализи, за упис на образовне профиле из области информационих технологија и за физиотерапеуте било је потребно више бодова него за гимназију. Очекује се да тако буде и током овогодишњег уписа.

 

Како истиче Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, у престоници се не смањује интересовање за ове школе. У унутрашњости је, додаје, другачија ситуација, јер деца уписују школе које их оспособљавају да почну да раде одмах по завршетку, и додаје:

– То што су ове гимназије најтраженије, не мора да значи и да је настава у њима најквалитетнија – каже Марков. – Те школе су, једноставно речено, „у тренду“ и ђацима је важно да кажу да иду у гимназију која је „ин“. Деца из унутрашњости гледају да почну да раде, јер је за породице велики трошак и одлазак на студије у веће градове, што је неминовно после гиманзије.

Према речима Бранка Суботића, директора ЕТШ „Никола Тесла“, профил електротехничар информационих технологија је на врху интересовања, а ученици који уписују овај образовни профил имају и више од 100 поена, због награда које се додатно бодују. Последњи, изнад црте, прошле године је имао 96,75 бодова. Он истиче да је реч о занимању са којим се може запослити одмах по матурирању, а фирме стално од школе траже ове кадрове.

– За поједине образовне профиле код нас је потребно више поена него за гимназију, па су се будуће педијатријске сестре уписивале са 97,03 поена – каже Нада Трифковић, директорка Медицинске школе „Београд“. – Очекујемо да ће и ове године бити велики притисак, а, због одласка у иностранство, реално је да ускоро и у нашој земљи буде дефицит ових кадрова.

Извор: Новости

Top