Home >> Образовање >> Национална матура уместо пријемног на факултетима

  • Коментари су искључени на Национална матура уместо пријемног на факултетима
Национална матура уместо пријемног на факултетима

Шарчевић: Квалитетнији прелазак из средњих школа на студије

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је увођење пилот пројекта националне матуре од 2018. године, која би требала да замени пријемни испит на факултетима.

На тај начин ће се, како каже, средњошколцима омогућити много квалитетнији прелазак из средњих школа на студије.

– Сада имамо модел да ученик мора да ради пријемни на једном факултету, па ако га не упише тек у наредном року може да аплицира за нешто где је остало места. Можда њега то не занима – појашњава министар.

Са положеном националном матуром сваки свршени средњошколац моћи ће да пошаље апликације на неограничен број факултета.

– Други бенефит је што ће се на тај начин радити оцена школе, екстерна оцена једне целе генерације, јер се ту неће полагати предмет, два. Садашња матура је импровизација потпуна”, рекао је Шарчевић новинарима након састанка са основцима, средњошколцима и студентима – преноси Танјуг.

Према његовим речима, национална матура одавно је требала да буде уведена, наредне две године ће трајати припреме и финансира се из ИПА фондова. Осим националне биће уведена и међународна матура која, каже министар, узор свима у свету, постоји од 1970. године и обухвата све континенте. Њено полагање је мало теже, али ко је прође има отворена врата да аплицира на најпрестижнијим светским универзитетима попут Харварда, Сорбона, као и да добије разне стипендије.

– Све то ће довести да наставник и ученик постају савезници у процесу, јер се труде да дођу до знања да то знање буде вредновано кроз неку оцену која ће доћи чак са другог континента – рекао је Шарчевић.

Информатика обавезан предмет од идуће школске године

Шарчевић је најавио и да ће информатика као обавезни предмет бити уведена у основне школе од наредне школске године.
Појаснио је да ће информатика бити уведена уместо изабраног спорта, јер се мора водити рачуна о оптерећењу ученика.
– Морамо разврстати шта оптерећује, а шта растерећује ученике. Изабрани спорт је оптерећивао – сматра министар и додаје да увођењем информатике уместо њега, спорт и физичко нису „калирали, већ ће бити на добити”.
Шарчевић је навео да ће уз постојећа обавезна два часа физичког, ученици имати свакодневне физичке активности кроз оријентиринг и разне друге спортове.
Увођење информатике и програмирања од најранијег узраста веома је важно како би се мобилисало више кадрова у ИТ сектору и да више њих уписује такве факултете.

(Политика)

Top