Home >> Друштво,Образовање >> Ко с Банетом тикве сади – о главу му се обијају!

Коментар ФБГ: Шта то договарају Обрадовић и Динкић са СОС-ом а да не позову и не питају његовог „коалиционог партнера“ УСПРС? Да ли СОС, који броји 5-6 хиљада наставника у основним и средњим школама, представља српско образовање? Зар нисмо кол’ко јуче видели председнике ових синдиката на заједничкој конференцији за медије?

 

 

Зашто сва четири републичка синдиката нису одржала заједничку конференцију? Ко кога ту манипулише? Ко је са ким?  Да ли то значи да је УСПРС одустала од захтева које је изрекла на „коалиционој“ конференцији за медије, или је СОС злоупотребио ту исту „коалициону“ конференцију како би остварио већ договорени сусрет са Динкићем без учешћа УСПРС? А где су ту остала два републичка синдиката? Хоће ли Динкић прекосутра разговарати са синдикатом „Независност“, а накосутра са СРПС? О истим питањима? Хоћемо ли повишице добијати заслугом СОС-а? Ништа нам није јасно! Једино нам је јасно (већ деценијама): ко с Банетом тикве сади – о главу му се обијају!

Читајте пренос са сајта СОС-а:

 

 

Одржан састанак представника Синдиката образовања Србије са ресорним министрима:

ИНФОРМАЦИЈА СОС-а:

СОС на састанку код министра Динкића

Јуче је на иницијативу Синдиката образовања Србије у просторијама Министарства финансија и привреде одржан састанак представника Синдиката образовања Србије са ресорним министрима др Жарком Обрадовићем и мр Млађеном Динкићем. Састанку су, поред нашег министра присуствовали помоћник министра др Зоран Костић, као и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја задужен за финансије Зоран Тубић. Из Министарства финансија и привреде били су присутни сарадници министра Динкића.

У разговору је покренут велики број тема које муче запослене у образовању.

Договорено је следеће:

 • Да се хитно формира комисија која ће радити на измени коефицијената за запослене у образовању. Прва измена би ступила на снагу следеће године, а до 2016. године треба да се поново успостави однос најмањег и највећег коефицијента 1 : 3 у школама и 1 : 5 у високом образовању
 • Министар Динкић се сложио да када се заврше разговори са ММФ-ом да се разговара о доношењу Уредбе о додацима на плату, као што је разредно старешинство и остало што смо већ раније предлагали
 • Од априлске плате (која се исплаћује у мају) биће реализовано повећање од 2% за све запослее у образовању, а повећање у октобру биће једнако шестомесечној инфлацији од априла до септембра
 • Представници Синдиката образовања затражили су да се путем асигнације извршавају обавезе према школама којима је из разних разлога блокиран рачун (има их 72 у Србији), као што је урађено 2012. године. Потребно је да Влада донесе одговарајући Закључак да би се то спровело у дело

У вези са финансирањем по глави ученика, чему се Синдикат образовања жестоко противи, стекли смо утисак да ни министар Обрадовић, ни министар Динкић не знају о чему се ту заправо ради. Док Динкић мисли да би се на тај начин растеретио буџет и део финансирања пребацио на локалну самоуправу, Обрадовић мисли да се у буџету предвиде иста средства за образовање као и до сада, а да локал предвиди још додатних средстава. Упозорили смо их и овај пут на погубне последице овога начина финансирања у Бугарској и Румунији и да је најбоље да се од тог система финансирања одустане или да се кроз измене Закона о основама система образовања и васпитања рок за примену овог система финансирања пролонгира за неколико година, тј за нека боља времена.

И на крају, пошто се припремају измене и допуне неких чланова Закона о основама система образовања и васпитања, предложили смо да се кроз измене поменутог Закона појача одговорност директора, јер је недопустиво да због њихових брљотима и дилова рачуни школа често буду у блокади, а да не говоримо да због правоснажних пресуда приликом враћања отпушених радника на посао држава губи годишње милионе динара. А директорима који су неправилно или бахато уручили запосленима отказ ништа не фали.

Синдикат образовања формулисаће предлоге за појачање одговорности директора, као и за убрзање процедуре смене директора када је његова одговорност утврђена.

Бранислав Павловић

6Comments

 1. nastvnik каже:

  Pavlovic i Matijevic imaju dosta slicnosti a to slicnost je velka bliskost sa vlastima.

 2. goran каже:

  Vala isti su! nema razlike!

 3. zabeogradza каже:

  Ne znam ko je ovde orao a ko je kokos

 4. Милан каже:

  „Зла година орла наћерала, да ноћива међу кокошима!“

 5. Jovan iz Nis каже:

  Hocu da mi se kaze ko je ova lepa plava zena. Bio bi bolje da nas predstavljaju takvi (pardon: takve). Sta ce nam ovi metuzalemi sa bradetinama?

 6. слободан каже:

  Како то да Павловић има само 5-6 хиљада?

Top