Home >> Синдикат >> МП признало постојање куповине радних места

2012-09-02

(„Блиц“) Чак 100 жалби због продаје радног места у просвети

Миљана Лесковац | 01. 09. 2012. – 23:58х | Фото: Небојша Марковић |

Инспекције Министарства просвете за годину дана примиле су близу 100 пријава о продаји радних места у школама. Број запослених у просвети сваке године расте, све је више технолошких вишкова па се поједини одлучују да плате и по неколико хиљада евра да би добили сигурно радно место и плату.

– Када је требало да се преселим у Београд, директор школе у којој сам тада радила препоручио ми је да нађем неку старију наставницу пред пензијом и да део новца које треба да дам директору, понудим и њој, како бих добила то радно место. Нагласио ми је да не нудим испод 5.000 евра, јер су многи спремни да плате и више – каже за “Блиц” млада професорка која још нема посао.
Црно тржиште на којем се тргује радним местима у школама није новост за Министарство просвете.
– У протеклих годину дана, око 30 пријава о трговини радним местима стигло је директно на адресу Министарства просвете. Ако се има у виду да те пријаве примају и инспектори широм Србије, претпоставља се да је њихов број близу сто. За сада нисмо примили ниједан одговор из МУП-а – каже за “Блиц” начелник републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.
Он додаје да се за продају радних места у просвети прочуло још пре десетак година, када је полиција једног професора ухапсила током примопредаје новца.
– Пријаве које стижу углавном су анонимне, али има и оних под пуним именом и презименом. Овакве ствари је веома тешко доказати, али док се не докажу, неозбиљно је о њима говорити – истиче Тмушић.
Форум београдских гимназија актуелизовао је тему црног тржишта у просвети када је пре неколико дана њихов председник Миодраг Сокић изјавио да се радна места у школама продају за 7.000 евра, а да су самовоља и незаконит рад директора највећа препрека у рационализацији кадрова у овим установама.

На јучерашњем састанку са Сокићем, друштво директора школа Србије оптужило га је да нарушава углед професије и да “све директоре представља као криминалце”. Међутим, од 21 директора гимназија на састанак је дошло само њих шест.

Top