Home >> Друштво,Синдикат >> Могу се заволети риба и птица, али где ће им бити дом?

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ:

 

Могу се заволети риба и птица, али где ће им бити дом?

 

Вест о нормализацији односа између СОС и Уније СПРС (без подсећања о евентуалним ранијим ненормалностима) изненадила је просветну јавност. Кључно питање које покреће овакава (не)принципијелна сарадња јесте: чија су темељна опредељења страдала зарад постизања најмањег заједничког садржаоца? Није овде реч ни о чему другом већ о праву синдикалне јавности на сазнање шта то повезује доказаног борца за интересе просветних радника и бескомпромисног заштитника достојанства професије са онима који су током штрајка 2011. елегантно прешли на другу страну, иза леђа потписивали срамне протоколе и едуковали своје чланове да су им прави непријатељи синдикални неистомишљеници!

 

Франкенштајн или прича о порицању разума

 

Ако је СОС испеглао свој CV и окренуо се правим вредностима синдикалне борбе, онда је ред да наздравимо новом савезу и пожелимо успех. Ако је, међутим, Унија жртвовала своју професионалну и људску етику ради стварања новог Франкенштајна – џаба смо кречили!

Током једног од састанака представника репрезентативних синдиката, организованог поводом измена и допуна ПКУ, сада већ давне 2010. године, имала сам прилику да осетим дашак синдикалне бриге представника СОС за запослене у просвети. Предложила сам прецизирање члана колективног уговора који је регулисао бодовање деце запослених у школама у поступку утврђивања технолошких вишкова. Предлог је подразумевао да се експлицитно уведе израз школске и предшколске деце, како би била бодована сва деца, а не само школарци. Одмах се сложише представници Уније и Синдиката радника у просвети Србије, а два времешна господина, представници СОС, негодујући и тврдећи да не треба решавати ситне већ значајне проблеме просветних радника, упиташе ме, готово истовремено, колика су моја деца. ,,Какве то има везе”, помислих и рекох да су већ школарци. ,,Ето, видите, што се онда секирате?” Е, значи, ту смо! То је синдикална филозофија ових оцвалих пионирских предводника.

У Медија центру 2012. обележена је годишњица великог штрајка и анализирани су резултати, постигнућа и последице. Један од говорника, господин Драган Матијевић, јасно и сликовито је излагао проблеме са којима се просветни радници и даље суочавају и указивао на могућности њиховог решавања. Сложисмо се да морамо извести коперникански обрт у поимању значаја образовања, како на синдикалном, тако и на нивоу целог друштва. Ко би тада и наслутио да нисмо, изгледа, ову синтагму схватили на исти начин…

 

Весна Војводић Митровић

(Пренето са сајта ГСПРС „Независност“)

11Comments

 1. Vanja каже:

  Postovane kolege, dok god se mi ovako budemo klali, nema nam boljitka. U Republici Srpskoj prosvetni radnici su se organizovali u jedan sindikat i pre par godina nisu poceli nastavu do polovine oktobra. Sada imaju platu 1500km 1e=1.95 km, a gde smo mi? Mada stvarno ne mogu da svarim Pavlovica,da sacekamo da ode u penziju?

 2. Милан каже:

  Драги колега, на ово морам да одговорим… Нико у УСПРС не ради на разбијању ФБГ, нити смо заинтересовани за нешто тако! Мораћеш да наведеш, ко су то моје газде у Унији?И када је у Председништву УСПРС седео садашњи председник ФБГ није ми познато да се некада некоме жалио да Председништво Уније функционише по принципу слуга- газда… Или ја можда нисам упућен? Колико је мени познато, председник ФБГ је последњи пут био мој гост негде у марту 2011. године, надам се да се сећа да је код нас увек био срдачно прихваћен, као и онда када смо помогли у реализацији Конференције гимназија Србије… Проблем који имате у Београду између различитих синдиката, бивших и садашњих чланова УСПРС решите између себе и не мешајте остале у то…Велика је глупост да неко из Београда може да растури или спречи растурање организације у Крагујевцу…Чак и онај који шаље некакве полупимене дописе по школама у Крагујевцу и читавој Србији… Растуриће се само оно што је растурању било склоно… (паду склоно)… Ово је последњи пут да било какав коментар дајем на сајту ФБГ, мислим да је у праву један наш колега кога веома добро познајемо, када је рекао да је игнорисање најбољи начин и одсада му се придружујем у таквом ставу… Пуно поздрава и успеха у даљем раду…

  • admin каже:

   Пошто не знаш, да ти објасним: седео сам у Председништву УСПРС до септембра 2007, када сам ДАО НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ, из концепцијских разлога. Тачно је да тада није било слуга и газди, али неке друге ствари нису ишле како треба. Колико видим из твоје дискусије, сада у УСПРС све иде како треба. И још нешто: лако ти је било „да се расписујеш“ по сајту ФБГ док ти нико није противуречио, хајде покажи се сад! Немој да напушташ овај сајт, јер твоји коментари имају своју сврху, како год.

  • гром каже:

   Побогу! шта вам би! Може ли се било где полемисати без ….!?
   И дајте да размењујемо идеје, акције, да видимо шта нам је чинити… па ма!? А све ми се чини …!

  • Vladan Božović каже:

   E moj Milane i Bato, ovo je jedan od razloga zašto nam se raspada prosvetni sistem. Kao da nije dovoljno to što imamo nesposobno ministarstvo prosvete u svemu, osim u maltretiranju prosvetnih radnika, i to što nam je status u društvu na dnu kace, trošimo vreme i energiju na međusobne obračune sindikata.
   Ja sam prvi koji smatra da su sindikati takođe nesposobni i da su doprineli urušavanju prosvetnog sistema, ali to ne znači da u budučnosti to ne treba da se promeni i da ne treba da dobijemo jake sindikate koji će se ZAISTA boriti za prava prosvetnih radnika i koji će imati KONKRETNE REZULTATE, u korist prosvetnih radnika , a na štetu ministarstva prosvete, koga doživljavam kao najgoreg neprijatelja.
   U tom smislu dajem komentare na ovom i drugim sajtovima, i nastaviću to da radim, ne bi li dobili bolje i složnije sindikate.

 3. гром каже:

  Еееееее! Кад Морава пресуши и Срби ће се сложити! А што смо овакви, Бог ће га живи знати! Све чешће помишљам да је то нека фабричка фалинка!
  Поздрав, па да се призовемо памети!

 4. Милан каже:

  Тако је Громе! Слажем се 100% са тобом… Најглупља могућа ствар је да синдикати воде рат између себе када се зна ко нам је противник и какви су нам (ваљда?) циљеви…

  • admin каже:

   Па сад, ФБГ-у је највећи противник УСПРС, јер хоће да разбије ФБГ, за разлику од Министарства које до сада није показало да је заинтересовано за тако нешто… А што је то глупо, криви су они који то спроводе, нпр. ти, Милане… Док си ти растурао ФБГ, Центар и ФССШБ, и увлачио се својим газдама, ја сам твој Крагујевац спречавао и спашавао да се не поцепа пренаглим изласком из УСПРС (мај 2012). Стваро глупо!

  • Jelena каже:

   „Па сад, ФБГ-у је највећи противник УСПРС, јер хоће да разбије ФБГ“
   Ne bih da zakeram, ali ovo već zvuči paranoično…

 5. Милан каже:

  Какво је то питање, где ће им бити дом? Па у СРПС-у, код Хаџије, он никад не потписује срамне протоколе… Неће он то…

 6. гром каже:

  Тужно! И даље иде борба синдиката против синдиката уместо! Више бих волео да је ГСПРС написао шта је он урадио него што грди оне друге! а знам да је ово друго лакше!
  И на крају: и даље све у истом кругу, на истој стази… а они од чијих се плата одбија за чланарину нека се запитају: што плаћам ако фајде нема!

Top