Home >> Друштво >> Многе школе данас ипак празне

  • Коментари су искључени на Многе школе данас ипак празне
Многе школе данас ипак празне

У неким школама скраћени часови због хладноће

Основци и средњошколци су се после продуженог распуста, због грипа, вратили данас у школе, а школске управе су могле у сарадњи са локалним самоуправама због вируса, али и снега да донесу и другачију одлуку.

Како је данас саопштило Министарство просвете, због ванредних временских услова, одлуком локалних власти, настава у основним и средњим школама данас није почела у општинама: Димитровград, Бабушница, Жабари, Мионица, Медвеђа, Трговиште, Сурдулица, Владичин Хан, Сјеница, Штрце, Гњилане, Гора, Ивањица, Тутин и у граду Новом Пазару.

Где су све скраћени часови

На основу одлуке градских власти часови у свим школама у Врању скраћени су на 30 минута, иста ситуација је и у општини Кладово, саопштило је Министарство просвете.

Такође, 30 минута трају часови у свим школама у Прибоју и у ОШ „Бранко Радичевић“ у Бујановцу. У Школској управи Краљево данас су у 4 школе часови скраћени на 35 минута.

Након нормализације услова за рад школе ће у договору са школским управама припремити Акционе планове за надокнаду часова, наводи се у саоштењу.

Нема грејања, путеви завејани

Због хаварија на систему грејања или непроходности путева почетак наставе је одложен у 21 школи и 28 издвојених одељења: Школска управа (ШУ) Зајечар 3 школе и 4 издвојена одељења (ИО), ШУ Крушевац 1 школа, ШУ Београд 5 школа, ШУ Ваљево 1 школа и 5 ИО, ШУ Лесковац 1 школа и 5 ИО, ШУ Ужице 6 школа и 14 ИО, ШУ Крагујевац 4 школе.

Нехумано је да ђаци сада долазе у школе

У Браничевском и Подунавском округу, на подручју које покрива Школска управа у Пожаревцу, настава ове среде није почела у две школе у Жабарима.

– Завејани су путеви, ни ученици ни наставници нису могли да дођу када превоз не функционише. Ми имамо осам подручних јединица, деца ту и да стигну до превоза пешаче по неколико километара и заиста би било нехумано у овим околностима да се тражи од њих да долазе на наставу – каже Дејан Ђуровић, директор ОШ „Дуде Јовић“ у Жабарима.

У Баточини послали ђеке у хладне учионице

Како јавља наш дописник, ђаци који су јутрос у Баточини кренули на часове, дошли су у хладне учионице, јер локална топлана није имала угља да обезбеди грејање.

Како је изјавио председник општине Баточина Здравко Младеновић за „Блиц“, две школе су обавиле наставу, али у прохладним учионицама, јер је Министарство просвете дало препоруку да ђаци крену у школу“.

– Обишао сам Оснвну школу „Свети Сава“ и средњу „Никола Тесла“, и уверио сам се да су радијатори млаки, и да је у учионицама хладно. Деца су била на настави, часови су скраћени на 30 минута. У учионицама су постављене грејалице. Уколико се угаљ не набави, тражићу да заседа штаб за ванредне ситуације и да се настава обустави – каже Здравко Младеновић.

У Блацу огромни сметови

Локална самоуправа блачке општине одлучила је да продужи распуст, тако да се повратак у школске клупе школараца исчекује у понедељак.
Како сазнајемо, у овој општини од увођења ванредног стања крајем прошле недеље има доста проблема са снегом и поред свих напора и ангажовање механизације током 24 часа.

– Велики број деце долази у школу из сеоских средина, где је на појединим деловима пут и даље завејан. Обилне падавине изазване олујним ветром стварају сметове и врло брзо пут који очистимо поново постане непроходан па смо се одлучили да у складу са препоруком надлежног министарства одложимо почетак наставе како не би доводили у питање безбедност и животе људи, а посебно деце – кажу у локалној самоуправи.

Тврде да због неуобичајно ниских температура током ноћи, имају велики проблем да стартују машине које чисте снег.

– И поред свих напора, немогуће је да се до свих становника стигне. Снег и даље прави велике проблеме у засеоцима брдско–планинских села – сазнајемо од надлежних служби.

hcsktkqturbxy81mjbkzjhjztrmzjvkowu3njqyzjdmndjjn2vjyzflni5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Најтеже ђацима из брдско-планинских крајева

Због ледених дана настава 11. јануара није почела ни у основним и средњим школама у општинама Судрулица, Трговиште и Владичин Хан.

На седници Штаба за ванредне ситуације командант и градоначелник др Слободан Миленковић рекао је да ђаци нису дошли на наставу у школама брдско-планинских крајева.

Упркос томе што су сви путни правци у општини Владичин Хан проходни, командант Штаба за ванредне ситуације и председбник општине Горан Младеновић издао је наредбу о продужењу школског расписта до 16. јануара.

Проблеми са грејањем

На подручју Краљева у све од укупно 33 основне и средње школе, започела је настава.

Како смо сазнали у Школској управи у Краљеву у пет основних школа часови су скраћени на по 35 минута због мањих проблема са грејањем.

Међутим, информацију о томе колико је ученика данас кренуло у краљевачке школе нисмо добили, јер у Школској управи нису имали тај податак.

У Смедеревској Паланци раде само два вртића

У четвртак и петак малишани из свих паланачких градских вртића биће смештени у два објекта, „Таш“ и „Петар Пан“.

Оваква одлука донета је због тога што се ове среде у вртићима ПУ „Чика Јова Змај“ појавило само око 12 одсто деце, мада грејање у свим објектима нормално функционише. Због тога ће у вртић „Таш“ бити премештени и малишани из „Плавог чуперка“, а у „Петар Пан“ ће ићи и деца из вртића „Лептирић“ и „Наша радост“.

(Блиц)

Top