Home >> Друштво,Скандали >> „МИСТЕР НЕПОТИЗАМ“: Ректор запослио фамилију
„МИСТЕР НЕПОТИЗАМ“: Ректор запослио фамилију

Ухлебио сина, снају, ћерку, зета, братанце и кумине синове

Наводне злоупотребе ректора Универзитета у Крагујевцу Небојше Арсенијевића биће на дневном реду Савета високог образовања Републике Србије заказаном за уторак, а исход може бити и одлука о смени због оптужби колектива универзитета за непотизам.
Према документима до којих је дошао “Блиц”, аргументе за смену Арсенијевића са садашње позиције је група професора и запослених на универзитету поткрепила и новим чињеницама.

Наиме, Агенција за борбу против корупције је у јулу 2015. године донела решење на основу којег је утврђено да је он, тада декан Медицинског факултета, свог братанца Милоша А. изабрао за сарадника у настави у области хирургије, а другог братанца Петра А. за сарадника у настави у области Гинекологија и акушерство.

– Интересно је погодовао повезаним лицима и довео у сумњу поверење грађана у свесно и одговорно врђење јавне функције – наведено је у решењу , због чега је Арсенијевићу изречена мера “јавног објављивања одлуке о повреди закона о Агенцији за борбу против корупције” у Службеном гласнику РС.

У образложењу се наводи да је Небојша Арсенијевић себе довео у сукоб интереса, када је синове свог брата поред осталих кандидата изабрао за стручне сараднике. О својим одлукама није обавестио Агенцију за борбу против корупције, што је била његова обавеза.

Међутим, оштре замерке на његов рад имају и професори и радници Универзитета у Крагујевцу. Они су у јуну ове године доставили допис врху државе, па чак и председнику Александру Вучићу. Разлог је, како су навели, “хаос, безакоње, непотизам, мобинг и кршење закона које спроводи ректор, а бивши директор Клиничког центра и декан Медицинског факултета”.

– Сина је запослио на свом предмету Основи онкологије, а снају као сарадника у настави. Ћерку доценткињу је запослио на Филолошко-уметничком факултету, а зета у Универзитетској библиотеци – каже се у допису у коме се ректор назива “мистер непотизам”.

Ректора запослени на факултетима терете и да је запослио чланове породице своје куме, генералног секретара Универзитета Зорице Аврамовић, тачније два сина. Као проблем истичу и то да је наводно својевољно доносио одлуке о месечним стимулацијама на плате, које су и до 40 одсто. У допису се помиње и правница С. И. секретар на Медицинском факултету, чију је ћерку и зета, како се наводи у допису, Арсенијевић запослио без претходно одржаног јавног конкурса.

Колектив Универзитета сматра и да је бахатост Небојше Арсенијевића његове колеге аргументују и сменом Леле Вујошевић, која је 20 година била секретар одељења САНУ на Универзитету, без образложења. Са радног места начелника за Економију и финансије је склоњена Милка Стојановић после 16 година рада.

– Механизам полуга власти ректора Арсенијевића није само у моралној одговорности и кодексу професионалне етике, већ и кривичне одговорности на коју треба хитно реаговати – закључује се у писму достављеном врху државе.

Арсенијевић: Ништа није тачно

– Ја сам од полиције након провера добио документ на основу којег се види да ништа није тачно од свега што наводи “анонимна група интелектуалаца”. Службенике запослене у администрацији ректората имам право и да награђујем и унапређујем, али и да премештам и није ме брига шта о томе мисли нерадничко и доконо јавно мњење. То што је неко нечија сестра, брат, син, кћерка, не сме да га квалификује, али ни да га дисквалификује. Пишите шта хоћете, видећемо се на суду, а процес са Агенцијом за борбу против корупције још није завршен – рекао је за “Блиц” Небојша Арсенијевић.

(Блиц)

One Comment

  1. Ivan каже:

    Sve je istina. Rektor ima samo jedan rad na sci listi gdecje prvi autor, on ni docent ne bi smeo da bude. On nema magistraturu. Sina je upisao na phd studije, a da junior nije ni zavrsio osnovne studije. Izmislio je phd nevencanoj supruzi i zaposlio njenog sina iz prvog braka. On i kuma proganjaju, otpustaju, otimaju. Da u Srbjji ima zakona davno bi on ljustio krompir.

Top