Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> „Мислим, дакле не постојим”

„ПОЛИТИКА“ ДРУШТВО

 

Протест више од 2.000 доктора наука

 

 

Буне се због слабог улагања у науку и траже хитан састанак са врхом државе

Више од 2.000 доктора наука са пиштаљкама на готовс и транспарентима: „Мислим, дакле не постојим”, „Научник сам, дакле преживљавам”, „Научни рад води у глад”… у срцу престонице, на улицама, јуче су – протестовали.

– На колективни уговор се чека годинама. Не можемо да живимо у правном вакууму. Ако држава санкционише приватнике зато што на црно запошљавају људе, нека онда нас 10.000 не држи на црно запослене. Апелујемо да се престане са кашњењем исплата материјалних трошкова, јер то кашњење прави већу штету него што вреди износ који касни. Захтевамо смену министра Жарка Обрадовића и свих одговорних у министарству за катастрофално стање у научноистраживачком раду у Србији. Тражимо хитан састанак са председником и потпредседником владе, јер ако планирају да нас воде у ЕУ, без науке неће моћи – говорио је у мегафон др Милован Шуваков, виши научни сарадник Института за физику.

Представници Синдиката науке, организатора протеста, предали су штрајкачке захтеве државном врху у влади и просветном врху у ресорном министарству.

Са делегацијом научника у штрајку састао се министар просвете са сарадницима. Обе стране сагласне су да је састанак био садржајан, али се чека да у петак научним радницима у писаној форми стигну одговори просветне власти.

– Уверавају да ће буџет за науку бити увећан за милијарду, и да ће нам, као што смо тражили, одговоре доставити. Они су на потезу. Ми чекамо те одговоре па ћемо у петак видети шта ћемо даље – казао је за наш лист Шуваков, после састанка са надлежнима у просветној власти.

Да оно што може и треба што пре да се разјасни, за „Политику” није спорио др Радивоје Митровић, државни секретар у Министарству просвете, који је учествовао у том садржајном састанку.

– Прихватили смо предлог да у писаној форми одговоримо Синдикату науке. Већ смо напоменули да је за колективни уговор, који је међу захтевима, задужено Министарство рада и да ћемо поново тражити да се о томе уз учешће Министарства финансија започну разговори. Са представницима Синдиката науке поново ћемо разговарати у понедељак у 11.30, а сви смо на заједничком послу и једнако нам је стало да се проблеми реше – указао је Митровић.

Доктори наука упозоравају да стање у науци никада није било горе него сада. Уверени су да је овај протестни скуп интелектуалне елите, као најмасовнији до сада одржан у нашој домовини и региону – реална слика научноистраживачке делатности у Србији. Само на овом скупу, више од 1.000 научних радника потписало је петицију за смену министра просвете.

Др Слађана Јевремовић, са Института за биолошка истраживања, сећа се да су научници, пре овога последњи пут изашли на улице 2007, тражећи да им се ускладе плате са примањима професора факултета, али их је тада, каже, мање учествовало у протесту.

М. Симић-Миладиновић

Top