Home >> Писма >> Учитељ Мишко: О интелектуалној елити

У Србији куд год загребеш наилазиш на трулеж и задах пропадања и смрти. Није толико страшно наше сиромаштво и уништена привреда, у бесцење продата земља и природни ресурси, тиха окупација и унутрашње ропство под гаулајтерима новог светског поретка. Страшно је ментално стање овог народа. Царују неверовање, незнање и неваспитање. Отуда је горе поменуто ропство и могуће.

Можда је Србија трпела теже материјалне и људске губитке у својој историји, али имам утисак да никада није оволико лоше стајала што се тиче менталног склопа и расположења њеног народа. У шта су се срби претворили?

Кажу ми резигнирано поједини пријатељи како народ НЕ ВАЉА! Кажу, лош смо људски материјал… И ко то каже?! Необразовани сељаци, незапослени и мизерно плаћени радници?!? Ма не, то говоре интелектуалци и професионални историчари, људи који поседују одређена знања и сазнања, дипломе и академске титуле, људи који угодно живе на државним јаслама и остварују сопствену егзистенцију и просперитет захваљујући пре свега пореским обвезницима, који гле чуда, чине ту неваљалу масу и искварени људски материјал!

Проблем је што наша тзв. “елита“ и није елита! Када олако и резигнирано констатује да је народ лош и неморалан, говори пре свега о себи! Српска “елита“ је лоша и неморална! Када то кажем, не мислим само на оне “на власти“, него на огромну већину тихих, интелектуалних “посматрача са стране“, који ништа друго нису у стању, до да кукају и ламентирају над сопственом судбином, не преузимајући икакве ризике и иницијативе, практично не чинећи ништа! Чему се онда надају?!?

Top