Home >> Саопштења,Слајдер >> Министре где планирате за пролећни распуст?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Министре где планирате за пролећни распуст?
Министре где планирате за пролећни распуст?

Форум београдских гимназија обавештава министра просвете Бранка Ружића, његове саветнике и помоћнике да се у периоду од 30. априла до 4. маја 2021. године обележавају верски празник Ускрс и празник рада Први мај, те да у складу са Законом о државним и верским празницима сви запослени имају право на слободне дане, а самим тим и ученици.

Већ годинама уназад у јавности преволадава мишљење о просветним радницима као нерадницима који свако мало одлазе на распусте. Уместо да се труди да формирану слику промени или ублажи, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, непажљиво састављеним правилницима и тумачењима још више подстиче постојећи анимозитет, а последњи пример за наведено је Правилник о календару образовно-васпитног рада средњих школа за 2020/2021. годину, у којем дословце пише да ученици средњих школа имају пролећни распуст од 30. априла до 4. маја 2021. године. Поставља се питање зашто Министарство просвете, овако састављеним Правилником,  пренебрегава чињеницу да није реч ни о каквом распусту већ о државном, односно верском празнику који важи за читаву државу, када сви запослени у складу са Законом о државним и верским празницима имају право на слободне дане.

Форум београдских гимназија позива надлежне у Министарству просвете да поведу рачуна о формулацијама које постају саставни део правилника, закона и дописа јер ако одговорни за креирање образовне политике не знају да направе разлику између државних празника и распуста, не чуди што нам ђаци постижу овакве резултате на Писа и другим тестирањима.

Top