Home >> Друштво,Култура >> Министарство за козметику 
Министарство за козметику 

Шта је нагнало министра просвете да се већ данима бави облачењем ученица и наставница

Таман мало дођосмо себи од изјаве министра просвете Младена Шарчевића да се „средњошколке шминкају као ракуни“, кад – ево њега опет. Најавио је да ће се у школама санкционисати непримерено одевање ученика и ученица, као и наставника и наставница. „Санкционисаће се оно што треба, школа мора да буде доследна“, рекао је Шарчевић за РТС одговарајући на питање о томе како ће бити решен проблем непримереног одевања у школама.

Прво, хоћу да верујем како је новинарско питање о непримереном одевању заправо „навлакуша“ како би министар просвете, науке и технолошког развоја опет испао будала. Друго, мора бити да ми је промакао тренутак када смо несумњиво установили да је одевање у школама непримерено. Треће, никад нисам баш набоље разумела појам „непримерено“, нарочито кад се односи на одевање, па још туђе.

Узећу као апсолутно извесну чињеницу то да су све читатељке и читаоци овог текста завршили средњу школу. Знамо како с тим периодом живота ствари иду, некоме остане у лепој успомени, неко се у тинејџерске дане не би вратио ни за живу главу. Међутим, сетите се, драги моји: када сте носили чироки фризуре, фарбали косу у зелено, експериментисали са шминком и одећом? Па сигурно не онда кад сте отишли на први разговор или стекли услов за пензију, него баш у тинејџерским данима. Искрено, нема ништа нормалније од тога: са 15-16 година, цео свет је твој, све могућности које живот може да ти понуди су отворене, па наравно да ћеш да пробаш све што ти се нуди. Како другачије открити ко си и која је, од безбројних шоља чаја које су ти на столу, баш она твоја? Данашњи тинејџери су, у великом броју, унуци бивших хипика или деца бивших панкера, металаца, гранџера, итд. ‘Ајде сад ми њима да објаснимо како је деда могао да носи косу до дупета, ћале алку у носу, а ти, дете, има да се обучеш у браон или сиво, очешљаш на раздељак и да се запутиш у школу као мали Севернокореанац. Зашто? Па рек’о министар да тако треба.

Умирем, драги читаоци, да сазнам како ће министар Шарчевић да заведе ред у шминкање и облачење у школама. Да ли ће школски полицајци од сада бити наоружани „Божен“ рукавицама, е не би ли истрљали лице свакој тинејџерки која се у школу запути нашминканог лица? Или ће теткице, уз крпе и детерџенте, да требују вату и лосион за скидање шминке? Како ће Шарчевић да одреди шта је примерено? Да ли ће школама бити достављен списак дозвољених козметичких средстава и нијанси истих? Нпр. пудер може, ајлајнер јок? Или, дозвољене нијансе ружева за усне су: „натурал пинк“, „инвисибле росе“ и „нуде кисс“, дочим су строго забрањени „пассион фламе“, „дарк ангел“ и „партy цримсон“. Наравно, измислила сам све ове називе, можда неки стварно и постоје, али натрућкала сам их у истом стилу у ком козметичке куће дају називе различитим нијансама кармина.

Поента ове спрдње је да покаже сав бесмисао Шарчевићевог обрушавања на шминкање и одевање како школске деце, тако и запослених у просвети. Цела је ствар, заправо, популистичка. Нису изјаве министра просвете, заправо, нимало глупе. Оне су очигледан случај јефтиног подилажења малограђанском цоктању и згражавању над тиме „на шта девојке данас личе“. И немојмо се заваравати да се ове изјаве једнако односе на мушкарце и жене. Може Шарчевић до вечности да понавља како ће увести мере које се односе на ученице и ученике, наставнице и наставнике, али сви смо чули првобитну изјаву према којој се средњошколке шминкају „као ракуни“, а професорке носе хеланке и кратке сукње. Немам снаге да по хиљадити пут понављам зашто су жене лака мета, али кад се неко обруши на жене у тинејџерском узрасту, то је, у најмању руку, дегутантно. Уз сав напор да останем пристојна, заиста ми пада на памет да поручим министру како није примерено да човек његових година буљи у тинејџерке.

Но, да не подлежем даље својим ниским поривима, ево предлога за министра Шарчевића, кад се већ дохватио шминке и козметике. Реч „козметика“ води порекло од старогрчког израза „цосмос“. Јесте, та реч значи свет, али значи и ред. Не кажемо случајно за жену која се нашминкала и лепо обукла да се средила, уредила. Жене су се вазда сређивале и сређиваће се и даље. Али образовни систем Србије, остаће несређен све док Шарчевић и њему слични мисле да ће било шта постићи површним, козметичким (!) потезима попут овог о шминкању и облачењу.

Јована Глигоријевић

(Време)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Šarlatančević.

Top