Home >> Саопштења,Слајдер >> Министарство просвете углавном подржало Форумове предлоге
Министарство просвете углавном подржало Форумове предлоге

Представници Форума београдских гимназија данас нису учествовали у преговорима синдиката и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ипак, Министарство просвете је писаним путем одговорило на предлоге које је Форум београдских гимназија изнео у погледу повећања безбедности и сигурности наставника током извођења наставе у условима епидемије.

Након одлуке Министарства просвете и кризног штаба да се настава од 1. септембра изводи делимично у школама, Форум се обратио Министарству просвете са предлозима како побољшати безбедност и сигурност наставника током извођења наставе у условима епидемије. Од Министарства просвете Форум је захтевао ангажовање у погледу обезбеђивања довољног броја маски за наставно и ненаставно особље, предност код Пи-Си-Ар тестирања за све наставнике који покажу симптоме короне, предност код вакцинисања од сезонског грипа, накнаду у висини 100% плате за све који оболе од короне, као и поштеду запослених старијих од 60 година и оних са хроничним обољењима.

У одговору Форуму, Министарство је подржало већину предлога, међутим, не и онај о поштеди старијих од 60 година и хронично оболелелих образложући такву одлуку законском регулативом. Међутим, упркос подршци, из Министарства нису стигле гаранције да ће предложено бити и остварено.

Форум поздравља добру вољу Министарства и подршку коју су дали предлозима, али очекује да наставници пре 1. септембра добију чвршће гаранције о спровођењу предложеног у пракси. Осим тога, Форум ће се у погледу захтева за поштеду запослених, старијих од 60 година и оних са хроничним обољењем, даље обратити председници Владе Републике Србије у нади да ће се пронаћи задовољавајуће решење.

FORUM BG

2Comments

  1. Svetlana Petrovic-Kuraica каже:

    Ne slazem se sa predlogom da nastavnici, koji imaju vise od 60 godina,budu diskriminisani i izbaceni iz „zive’nastave ili potpuno iz nastave. To su najiskusniji nastavnici koji najvise i najkvalitetnije mogu da pruze ucenicima a cesto su i sa najvisim obrazovanjem( magistri i doktori)koje i koriste u nastavi.Drugo, ko kaze da su oni hronicni bolasnici i rizicni po bilo kom osnovu. Treba njima ostaviti da biraju.

Top