Home >> Образовање >> Министарство просвете: ове године пет пута више ученика положило пријемни испит за ИТ одељења

  • Коментари су искључени на Министарство просвете: ове године пет пута више ученика положило пријемни испит за ИТ одељења
Министарство просвете: ове године пет пута више ученика положило пријемни испит за ИТ одељења

 

На пријемни испит за специјализована ИТ одељења, који је одржан 3. јуна у целој Србији, изашло је 2.513 ученика. За сада су познати прелиминарни резултати према којима је њих 1.300 положило пријемни испит и при попуњавању жеља за упис у средње школе 9. јула имаће право да упише једно од ових одељења, наводи се у саопштењу.

Увид у тестове заказан је за 6. јун, а коначна ранг листа ученика биће објављена два дана касније, 8. јуна 2018. године.

Број ђака који су положили пријемни испит, већи је скоро пет пута него прошле године, када је пријемни положило 280 ђака. Интересовање ђака за полагање пријемног испита јасан је знак да су ученици препознали потенцијал који има ИТ индустрија и они ће у свом даљем школовању имати неопходну подршку Владе Србије. Ови подаци илуструју да напори које влада улаже да Србија буде регионални лидер у ИТ индустрији, дају резултате, каже се у саопштењу.

Како број ученика који су положили пријемни испит у многим градовима премашује број места за упис, за очекивати је да ће ИТ одељења бити формирана у градовима широм Србије.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима стећи ће сва неопходна знања и вештине потребне за наставак школовања на неком од факултета ИТ усмерења. Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у некој другој области.

ИТ одељења имаће максимално до 20 ученика који се на часовима информатичких и програмерских предмета деле на групе. Све гимназије су опремиле кабинете за информатику, наставнике информатике очекују обуке за нове предмете, док ученицима није потребна додатна ИТ опрема нити улагање у ученички материјал.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање пет пута, на више од 7.000 радника годишње како би извозни циљеви били достигнути. Циљ Владе Србије је да извоз ИТ индустрије достигне 2,5 милијарде евра до 2023. године. Овај сектор у Србији тренутно запошљава око 20.000 радника, а просечна плата у овом сектору виша је него у другим привредним гранама.

Извор: Данас

 

Top