Home >> ПКУ,Синдикат >> Министарство обмануло директоре школа

Министарство обмануло директоре школа

И директори се буне због незаконитог запошљавања

После дописа СРПС-а, који је јуче послат у његове школе и који је ФБГ објавио, председнику СРПС-а Слободану Брајковићу јавило се неколико директора београдских школа, у жељи да пријаве незаконитости у распоређивању запослених, као и да искажу изненађење и разочараност јер су обманути и преварени од стране Министарства просвете.

Наиме, Школска управа Београд је наложила поменутим директорима да приме раднике из појединих места из Србије на радна места у њихове школе у Београду, без знања и потписа чланова централне Радне групе и Радне подгрупе Београд и без одговарајуће документације. Поверовали су да треба да поступе без документације јер су сматрали да је Министарство проверило документ и да су радне групе то препоручиле.

Један директор са Општине Вождовац (који је примио радника) је рекао да сматра да Министарство није поступило уз сагласност Радне групе и Радне подгрупе, да је преварен,  да је мислио да мора да запосли радника без документације и да синдикат треба јавно да реагује.

Други директор (са Општине Раковица) је одбио да прими радника, јер није добио документацију коју је тражио.

Трећи директор (Општина Земун) је, по препоруци начелника ШУ Београд, запослио радника који ради 50% у Гњилану и 50% у Београду, а жена му ради 100% као социјални радник у Гњилану – што значи да се не ради нити о спајању породице, нити о неком другом предвиђеном разлогу, већ о жељи за преласком из једног места у друго (економска миграција), а члан 6 ПКУ се не примењује на такве случајеве.

Није познато колико је оваквих предмета спроведено на овај или сличан начин, али је у сваком случају јасно да је Министарство просвете поступало незаконито.

Ови случајеви из Београда пружају потврду раније исказаној сумњи СРПС-а да је процес праћења ангажовања запослених у школама злоупотребљен и угрожен од стране Министарства просвете.

Томе доприноси и јучерашњи став централне Радне групе, на којој су чак и високи представници Министарства у радној групи признали да се у многим појединачним случајевима незаконито поступа по члану 6.

На јучерашњем састанку централне Радне групе подржан је предлог председника СРПС-а од стране остала три синдиката и осталих чланова, па је Радна група донела одлуку да се убудуће на сваку препоруку о премештању радника по члану 6 (поред званичног представника Министарства) потписују и сви чланови Радне групе, а на сваку препоруку Радне подгрупе на нивоу Школске управе (поред званичног представника Школске управе) потписују и сви чланови Радне подгрупе, како би се убудуће избегле злоупотребе.

ФБГ

Top