Home >> Саопштења,Слајдер >> Министарство просвете несвесно незадовољства наставника

  • Форум
  • Коментари су искључени на Министарство просвете несвесно незадовољства наставника
Министарство просвете несвесно незадовољства наставника

Чланови Форума београдских гимназија запрепашћени су чињеницом да у  Министарству просвете, науке и технолошког развоја влада потпуно одсуство свести о степену незадовољства међу наставницима београдских гимназија, али и других школа. Осим наведеног још чудније нам делује опаска да Форум београдских гимназија бојкотује реформске процесе.

Форум београдских гимназија истиче да апсолутно не одговара истини тврдња надлежних у Министарству просвете да су запослени у београдским гимназијама љути што ће час у суботу трајати 45 минута, а морали би знати да је корен незадовољства пре свега недостојан третман од оних који би морали имати много више сензибилитета за проблеме у просвети него што их очигледно имају. Карамбол који је настао око тако једноставне ствари, каква је организација рада суботом представља само кап која је прелила чашу и указала да наставници очигледно немају никаква права, па ни право да планирају слободно време јер се никад не зна да ли ће од надређених стићи неко наређење данас за сутра и то у виду формалне или неформалне преписке.

Форум дели став Министарстсва да ученик у сваком тренутку мора бити у фокусу, али истовремено се питамо да ли то важи само за београдске ученике, док су они у унутрашњости препуштени стихији, узимајући у обзир да су школе у унутрашњости скратиле часове, а немали број њих је пропуштено градиво „надокнадио“ онлајн наставом. С обзиром да верујемо у неспорну бригу Министарства за будућност ученика позивамо надлежне да сутра обавесте јавност о броју ученика који нису присуствовали настави током радне суботе.

Форум београдских гимназија сматра и да је тврдња да наставници београдских гимназија бојкотују реформске процесе потпуно бесмислена имајући у виду ангажовање великог броја чланова Форума у реформама. Да су надлежни у Министарству били спремнији да пажљиво прочитају Форумову одлуку у погледу пилотирања Државне матуре могли су уочити да Форум нема намеру да се трајно повуче из пројекта, већ само до тренутка док нас из Министарства не уваже као равноправне саговорнике на ову тему.

Форум се апсолутно слаже са Министарством да саговорници не могу бити наставници појединачно, али ако поред себе имају групу наставника која би требало да изнесе једну тако велику промену, каква је матура, морало би да узму у обзир њихове предлоге, као и да саслушају разлоге незадовољства.

На крају желимо да нагласимо да је Форум увек отворен за разговор и решавање проблема кроз дијалог, али до сада нисмо наишли на отворена врата Министарства. Уколико, као што тврде у саопштењу, такво расположење влада и у Немањиној улици, не видимо зашто се не бисмо састали већ у понедељак и отворено разговарали о свим проблемима.

Top