Home >> Синдикат,Часопис >> Министар просвете ујединио синдикате

Сви синдикати просвете одбили понуђени Протокол

Влада РС запосленима у просвети лицемерно понудила пад стандарда!

Крајем новембра 2012, Влада РС понудила је свим репрезентативним синдикатима просвете текст Протокола у циљу побољшања материјалног положаја запослених у образовању. Међутим, у понуђеном тексту, она је понудила управо супротно – да ће се потрудити да се стандард наставника у следећој години погорша!!

Тако, у понуђеном тексту, Влада се обавезала да ће редовно извршавати обавезе према запосленима, што спада у њену редовну законску обавезу, па не постоји разлог да се томе даје неки посебан значај и да се било шта додатно потписује.

Влада је, такође, „великодушно“ понудила повећање плата од 2%, које је већ извршено у октобру 2012, а затим још два повећања од 2%, у априлу и октобру 2013.  Пошто ће инфлација у 2013. години бити далеко већа од 4%, то би значило да би се запослени, прихватањем овакве понуде, додатно и законски обавезали на даљи пад свог рођеног стандарда.

Даље, понуда Владе је проширена у форми „настављања заједничког рада на изменама уредбе о коефицијентима“, и то у наредне три године. Е, ово је већ безобразно. Чини се да нема ништа горе од оваквог потцењивања запослених. Нуде нам да следеће три године наставимо да пропадамо, али причајући са њима о коефицијентима!

Да ли је било довољно? Е, није! Министар просвете је учинио додатне огромне напоре да обавести раднике (има ли их), сељаке (има ли их) и поштену интелигенцију (има ли их), како не може да прихвати захтеве синдиката о повећању, јер су средства ограничена (мудро!) и да се са њима састајао неколико пута (???) и, на крају, кварно како само он то уме, „да се неки синдикати слажу са 2% + 2%“ (ваљда да нас посвађа?).

Е, не слажу се! Не слажу се са 2% +2%! Ниједан! А овако, слажу се. Међусобно. По први пут.

One Comment

  1. гром каже:

    Исто нам је било када је ДС био окосница власти, исто је и сада када је и СНС; а ми немамо снаге, ни воље…
    Можда је начин да позовемо све просветне раднике а они опет своје ближње на бојкотовање страначког живота у Србији, да се заложимо за промену изборног закона… да до тада бојктујемо заокруживање и да нам странке буду посланици, одборници…
    Можда и да штогод организујемо јер ово ћутање њима итекако одговара; ужасавам се немог посматрања јер се тако осећам као да сам на њиховој страни, као да их подржавам. Наша сабраћа Грци нису Бог зна шта променили ал’ су бар показали да се не мире, да неће баш к’о овце на клање.

Top