Home >> Друштво >> Министар просвете: Уџбеници ће бити јефтинији 15 одсто, кад избацимо посреднике
Министар просвете: Уџбеници ће бити јефтинији 15 одсто, кад избацимо посреднике

Коментар ФБГ: Већ смо навикли да актуелни министар просвете објављује све што му се снило претходне ноћи. Просто не стижемо да испратимо све његове бајковите планове. Ево још једне његове бајке, уз уобичајене фразе попут „планира се“, „би почео“,  „кад избацимо посреднике“,“у трећој години идемо на ниво“ итд. Посебно нас импресионира његово познавање економије (у овом случају ланца продаје и посредништва) и његови „планови“ о појефтињењу уџбеника, ђачким задругама, плаћању школских униформи и наставницима који продају уџбенике. Читајте!


Планира се оснивање ученичких компанија и ђачких задруга

Министар просвете Младен Шарчевић најављује да ће оснивањем ученичких компанија и ђачких задруга бити избачени посредници у набавци уџбеника преко школа.

Он каже да посредници – мали број агенција – имају рабат од 30 одсто, да добро зарађују, а да школе немају ништа од тога.

Идеја је да се тај рабат расподели тако да уџбеници појефтине за 15 одсто, да за ученике и наставнике који буду ангажовани у послу одвоји пет одсто, а да 10 одсто остане школи.
Такав начин рада почео би да се примењује за набавку уџбеника за школску 2018/2019. годину, јер је оснивање ђачких задруга предвиђено нацртом Закона о основама система образовања и васпитања, који чека да уђе у скупштинску процедуру, а министар Шарчевић очекује да ће бити усвојен на јесен.

– Нисмо могли ове године то да урадимо, али догодине ћемо свакако морати све да мењамо. Идемо на то да се оживе ученичке компаније и ђачке задруге и потпуно је свеједно за који модел се определе школе – рекао је Шарчевић Тањугу.

Министар каже да је препорука да у дистрибуцији уџбеника буду ангажовани ученици који ће тако да зараде за екскурзије, излете, али и они наставници који имају мањи фонд часова. Десет одсто рабата који остаје школи по први пут, како каже, биће намењен за школске униформе.

– Оваквим начином рада највећа уштеда биће направљена за родитеље, јер ће плаћати уџбенике 15 одсто јефтиније, а још десет одсто ће бити издвојено за ученичке униформе. Издавачи те паре дају па дају. Није ми јасно ко је смислио да законом уведе посреднике – каже министар.

Говорећи о бесплатним уџбеницима, он је нагласио да је за предстојећу школску годину обезбеђено 30 одсто више бесплатних уџбеника у односу на прошлу годину, за децу чији су родитељи слабијег материјалног стања.

– Успели смо ове године да убацимо сву децу и све породице које имају треће, четврто, пето дете… – нагласио је министар.

Он је подсетио да се бесплатни уџбеници по завршетку школске године враћају у школске библиотеке и да за наредну школску годину могу да послуже новој генерацији ученика.

– Примера ради, ако нека школа има 500 ученика, па је њих 200 добило бесплатне уџбенике прошле године, сада они иду у следећи разред и тих 200 уџбеника остаје у библиотеци. Ове године ће 300 ученика добити уџбенике и са оних 200 из библиотеке то је већ 500 и ми у трећој години идемо на ниво скроз бесплатних уџбеника – закључио је министар.

(Блиц)

One Comment

  1. Sava каже:

    Čime se ovaj čovek bavi…?!

Top