Home >> Друштво,Екскурзије >> Министар просвете и црвени фењери

Министар просвете и црвени фењери

Коментар ФБГ

Ово су речи министра просвете Младена Шарчевића: „Ја могу да покренем иницијативу да директор школе погледа дисциплински правилник и види да ли неко може да организује путовање мимо свих правила и да ли су та путовања планирана планом рада школе…“

Пресуда је пала! Овим својим речима, министар тврди да је професорка прекршила сва правила, тако да директору школе преостаје само да формално спроведе поступак. А ако не санкционише колегиницу, онда ће директор бити смењен.

Будући да је министар Шарчевић, изменама разних закона и уредби, себи дао превелику власт, ваљда мисли да ће „владати“ образовањем путем медија, и то тако што ће претити коме стигне, у камеру и микрофон!

Међутим, Закон о образовању не препознаје ову ситуацију: и наставници, и ученици, и родитељи смеју да, у приватној режији, раде шта хоће (па и да посете „Улицу црвених фењера“ у Амстердаму, у 10 сати ујутру) и то нема никакве везе са школом и њеним правилницима, плановима и програмима. 


„Н1“:

Наставници у београдској Основној школи „Карађорђе“, Владанки Јакшић, прети казна јер је у приватној режији водила ученике на екскурзију

Наставници у београдској Основној школи „Карађорђе“, Владанки Јакшић, прети казна, јер је самостално у организацији с родитељима за један број ђака организовала путовање у Амстердаму и том приликом их у јутарњим сатима провела кроз улицу „црвених фењера“.

Ресорни министар Младен Шарчевић каже да по новом правилнику више неће моћи да се организују приватна путовања за ученике, већ да ће за то просветари морати да траже дозволу од управе школе.

Годишњи одмор и школски пролећни распуст, наставница Владанка Јакшић искористила је да групу осмака и ученика гимназија, одведе у обилазак Минхена, Беча и Амстердама. За Н1 објашњава да је путовање за њих четрнаесторо организовала у договору са родитељима ван школе.

„Моја идеја је да помогнем родитељима који не могу да поведу децу породично негде, јер је то јако скупо, да макар пошаљу дете, да види нешто, да обиђе мало Европе, да види неког света, то је то, немам зараду од тога“, рекла је Владанка Јакшић, наставница физичког у ОШ „Карађорђе“.

Путовање у Амстердам укључивало је и између осталог и обилазак улице „црвених фењера“. Због тога је ресорни министар најавио покретање поступка против наставнице. На питање по ком основу, јер путовање није било у организацији школе, министар одговара да није судија.

„Ја могу да покренем иницијативу да директор школе погледа дисциплински правилник и види да ли неко може да организује путовања мимо свих правила и да ли су то путовања планирана према програму рада школе. Нови правилник о екскурзијама је готов, где ће јасно стајати ово о чему ви и ја причамо – ко год жели да направи нешто што се зове студијско путовање, што није екскурзија, постојаће правила за то“, рекао је Шарчевић.

Наставница Владанка Јакшић, међутим, верује да није прекршила ниједно правило: организацију је каже направила са туристичком агенцијом по процедури, а током путовања деца су била под сталном контролом. Наводи и да не види шта је спорно што су деца обишла део града посвећен забави за одрасле у 10 сати ујуту.

„У Амстердаму такође живе деца, дакле у тој улици постоји вртић, у тој улици живе људи. Била је добра реакција једног мог ученика, кад смо изашли из улице, а он је рекао – и то је то разредна, и то је то, јер њима је то ништа, они су видели много горе ставри за својих 14 година, него та три излога“, наводи наставница.

Родитељи не виде проблем у вези са посетом

Дејан Пајкић је на путовање послао своје троје деце. Каже да је био упознат да ће посетити амстердамске знаменитости.

„Нисам томе придавао никакву пажњу, не видим то као неки разлог да те посете није требало да буде. Послали смо их преко агенције, то није било у организацији школе, не видим никакав проблем у вези са тим“, каже тај родитељ.

За социолога Ратка Божовића, читава прича представља лицемерство, ако се узме у обзир садржај који се емитује у јавном простору, чему су и млађа деца изложена.

„Никакав проблем није то што су деца прошла кроз ту улицу, то је информација, типична за тај град и коначно то је једна информација, једно знање и сазнање шта је у том граду присутно, као што је велики проблем и озбиљни проблем што ми имамо медије са националном фреквенцијом где можемо видети експлицитан секс и коначно насиље које и заправо постиче и насиље у самој реалности“, каже Божовић.

Божовић посебно истиче садржај појединих таблоида који не презају да на насловним странама имају фотографије са експлицитиним садржајем.

Ја могу да покренем иницијативу да директор школе погледа дисциплински правилник и види да ли неко може да организује путовање мимо свих правила и да ли су та путовања планирана планом рада школе

Top