Home >> Друштво,Реформа >> Министар просвете: Анализа Болоње, родитељима нова улога

  • Коментари су искључени на Министар просвете: Анализа Болоње, родитељима нова улога
Министар просвете: Анализа Болоње, родитељима нова улога

Министар Младен Шарчевић је најавио измену системских закона у просвети истичући да је то неминовност

Он је додао да ће министарство просвете анализирати систем Болоње како би се олакшало студентима.

Шарчевић је на конференцији о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и БиХ, истакао да ће Србија мењати законе, јер су то урадиле све државе у Европи.

– У управне одборе установа морају ући и послодавци. Ови људи ће ући и у финансирање процеса образовања, али заблуда и мантра у друштву је да се школују радници који ће имати најмању плату и неће даље напредовати. Ту крилатицу као да нам је смислио непријатељ, а не одговара стварности – истакао је министар просвете, додајући да ће родитељи добити сасвим другу улогу него што је сада случај.

Према његовим речима, приметно је да нико не жели да губи време обучавајући људе који су тек завршили факултете и да са њима ради од почетка.

Говорећи о болоњском процесу, Шарчевић је рекао да ће тај систем бити анализаран пошто се често дешава да студенти не могу да испуне квоту од 60 поена.

– Онда се та квота обара и мислим да ћемо кроз поступке дуалних модела за људе који су прошли неке циклусе образовања и стекли одређену праксу имати одређен број бонуса који ће олакшати упис и напредовање на студијама – навео је Шарчевић.

Он је додао да држава и Министарство просвете морају да буду јако флексибилни и направе добре моделе са привредом како би се образовање што више прилагодило привреди. Како је истакао, важно је да будемо свесни чињенице да су на тржишту рада потребне чешће преквалификације, доквалификације, али и доживотно учење и усавршавање.

(Б92)

Top