Home >> Синдикат >> Министар Обрадовић не зна правила матуре

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ ТВРДИ ДА НЕМА УПУТСТВА ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ КОЈЕ ПОМИЊЕ УПОТРЕБУ ПРАВОПИСА

Министар Обрадовић не зна правила матуре

Упутство да се на малој матури као тачни признају одговори који имају правописне грешке стигло је за оба пробна теста које су осмаци имали, али и на завршном тесту прошле године, иако министар просвете Жарко Обрадовић тврди да оно не постоји. На недавно одржаној обуци за прегледаче, наставници су добили исте инструкције.

Чим се појавило упутство да се као тачни признају и правописно неисправни одговори, побунили су се наставници српског језика и књижевности Моравичког округа. Они су се обраћатили Министарству просвете, Заводу за вредновање образовања и васпитања са молбом да се ова одредба изостави. Незадовољство је кулминирало када су на недавно одржаним обукама за прегледаче добили исте инструкције.
– На оба пробна теста, али и на завршном испиту прошле године, имали смо исту напомену да се као тачни признају и одговори у којима постоје правописне грешке ако се у тим задацима не проверава познавање правописних правила. Деца су схватила да се правописне грешке толеришу и изгубила су мотив да раде на томе. На овај начин се потпуно поништава наш труд да мотивишемо ученике да се правилно усмено и писано изражавају – каже Оливера Крупеж, представница Актива професора српског језика и књижевности Моравичког округа.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић тврди, пак, да нигде није речено да се као тачни одговори признају и правописно неправилни. Он наводи да упутство за оцењивање за ову годину школама није прослеђено и да ће то бити учињено тек када се полагање испита заврши. Међутим, Обрадовић није објаснио зашто је наставницима-прегледачима на тренинзима сугерисано да одговоре са правописним грешкама признају као тачне и зашто је то био случај на пробном испиту.
Наставници српског језика кажу да овако контрадикторне информације које долазе од челних људи Министарства просвете показују елементарно непознавање завршног испита.

На прошлогодишњем тесту, осим оних која се односе на правопис, било је и питања где су ученици морали да уписују одговор. Одговоре на та питања прегледачи су морали да оцењују као тачне иако се у њима меша ћирилично и латинично писмо, ако се властито име напише малим словом. Поједини професори српског језика због тога су одбили да ове године буду прегледачи.
Оливера Крупеж каже да ће и ове године бити прегледач, јер је то њена професионална обавеза и да неће ићи против интереса ђака. На питање како ће оцењивати задатке, нема дилему.
– Оцењиваћу како Министарство просвете каже, да се обезбеди једнакост у целој Србији. Међутим, нећемо стати са борбом да се ова одредба измени – прича наставница Крупеж.
Најављени протест наставника српског језика који је јуче требало да се одржи у Гимназији „Вук Караџић“ у Лозници, отказан је. Од Актива професора српског језика стигао је само кратак одговор да за најављени скуп нису имали просторије.

Тестове возе у марицама
Тестови завршног испита из матерњег језика и математике за викенд ће бити дистрибуирани школским управама. Материјал се транспортује у посебним врећама за новац, а обезбеђен је и довољан број полицијских марица које ће га возити. Директори школа у понедељак ујутро преузимају тестове из матерњег језика, а у уторак из математике. Одштампане су три комбинације тестова. Министар просвете ће у понедељак ујутро, у 9.45 сати извући једну од комбинација која ће се решавати из српског, а у уторак једну из математике. Ђаци ће тестове решавати од 10 до 12 сати. На завршном испиту биће 50 одсто непознатих задатака, 25 одсто задатака из збирки и 25 одсто делимично познатих.

(Блиц)

One Comment

 1. Vladan Božović каже:

  Citiram:

  Оливера Крупеж каже да ће и ове године бити прегледач, јер је то њена професионална обавеза и да неће ићи против интереса ђака. На питање како ће оцењивати задатке, нема дилему.
  Оцењиваћу како Министарство просвете каже, да се обезбеди једнакост у целој Србији. Међутим, нећемо стати са борбом да се ова одредба измени – прича наставница Крупеж.

  Koliko su nisko pali profesori po osnovnim i srednjim školama govori izjava dotične.
  Prvo i najvažnije, VI NISTE NIKAKVI PREGLEDAČI, NEGO PROFESORI SRPSKOG JEZIKA I KNIŽEVNOSTI KOJI PREGLEDAJU TESTOVE.
  Drugo, ko vas je slagao da je to vaša profesionalna obaveza. Profesionalne obaveze se plaćeju, a vi ćete dobiti istu platu i da niste otišli da pregledate testove. Treće, kažete da nećete da idete protiv interesa učenika. Da nije tužno bilo bi smešno. VI UPAVO RADTIE PROTIV INTERESA UČENIKA. četvrto moram da ponovim još jednom: „На питање како ће оцењивати задатке, нема дилему.
  Оцењиваћу како Министарство просвете каже, да се обезбеди једнакост у целој Србији.“
  Da vam ministarstvo kaže da skočite u bunar, VI bi skočili, predpostavljam. Jedino se slažem da ste obezbedili jednakost u celoj Srbiji, sada će cela Srbija biti jednako NEPISMENA. I na kraju pominjete da nećete prestati sa borbom da se ove odredbe izmane. Pa, ako ovako izgleda borba, kako li tek izgleda poraz.

Top