Home >> Образовање,Синдикат >> Министар и директори школа отворено против синдиката просвете
nedic

Дејан Недић, Друштво директора школа Србије

 

Сви против просветних радника!

 

Састанак министра просвете Срђана Вербића са представницима Друштва директора школа Србије представља још један облик отвореног анимозитета према просветним радницима и покушај да се, у условима када нема штрајка, освети за све што су му „приредили“ пре годину дана.

Познато је да је пре неколико дана Друштво директора школа Србије изнело у јавност званичан став „да су професори са непуним радним временом неквалитетни и да не обављају свој посао како треба, а да су, са друге стране, млади професори много квалитетнији, па их из тог разлога треба запошљавати“. При томе, Друштво директора школа Србије није сматрало да је вредно труда објаснити шта радити са око 20.000 професора са непуном нормом, који су не својом кривицом постали технолошки вишкови у својим школама.

Уместо да хитно, како су синдикати просвете тражили, уведе ред у Школску управу Београд, која не спроводи (тачније: опструише заједно са директорима школа) мере рационализације и тиме многе професоре оставља без дела плате, министар Вербић је сматрао да је хитније да прими представнике Друштва директора школа Србије, јер су они, како сами тврде, „угрожени и дискриминисани“.

 

Измене закона „у фиоци“, а директори школа у офанзиви!

 

Напоменимо да је министар просвете „ставио у фиоку“ измене Закона о основама система образовања и васпитања, које су утврђене у време штрајка просвете уз велики утицај синдиката, управо из разлога што су овим изменама битно смањене ингеренције директора школа, између осталог и због увођења контроле слободних радних места и одлучивања о пријему кандидата по конкурсу.

Овим потезом министар просвете ствара „отворени фронт“ који чине Министарство просвете, школске управе, инспекције и директори школа, против синдиката и свих просветних радника, у циљу одржања постојећег стања у образовању, посебно када је у питању незаконито запошљавање нових радника.

 

2Comments

 1. Ljubisa каже:

  Meni ne smeta sto su direktori i Ministar na jednos, a sindikati na drugoj strani, to je i prirodno.
  Meni smeta sto su mandati direktora bez ogranicenja. TU SMRDI, ali tu je i problem unutar SINDIKATA jer su neki predsednici sindikata DOVJEKA.
  Sindikat treba prvo TO da sredi pa onda da se izbori za ogranicenje direktora I TO JE SUSTINA!!!!
  Ako SINDIKATI do, cistiliste u svojim redovima ne obavi, praviti NOVI SINDIKAT koji ce biti bez tog balsta da bi on tako cist urusio ovako loseu postavku direktora.

 2. Profesor каже:

  O čemu priča Dejan Nedić? Koliko mandata je on direktor? Za direktore škola trebaq uvesti strogu kontrolu, da se zna ko može i ko treba da bude direktor, a ne svako ko nađe 5 glasača ŠO postane direktor. Ispit za licencu direktora uvesti što pre.

Top