Home >> Друштво >> Министар хушка јавност на наставнике
Министар хушка јавност на наставнике

Бројни позиви и писане представке родитеља ученика према Министарству просвете, науке и технолошког развоја показују да поједини директори основних и средњих школа нису уважили препоруке Министарства у вези са наставком рада у школама, а посебно у делу који се односи на оцењивање ученика и реализацију писмених задатака, контролних вежби и усменог испитивања.  Због тога је Министарство упутило допис директорима свих основих и средњих школа како би их још једном подсетило на обавезу поштовања правилника о оцењивању.

У допису се наводи следеће:

Школе које одмах након дужих одсуствовања већине ученика због болести и непланираног прекида наставе због временских неприлика, реализују писане и усмене провере знања ученика, не примењују постојеће правилнике о оцењивању ученика у основним и средњим школама.

Подсећамо директоре основних школа на обавезу прописану чланом 12, став 3 Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању и директоре средњих школа на обавезу прописану чланом 15, став 3 Правилника о оцењивању ученика у средњем образовању и васпитању, у вези са начином промене распореда провера знања, што је задатак одељенских већа. 

Коначно, ненајављене провере знања, писане и усмене, од чијих резултата зависе закључне оцене, доводе у питање кључне функције и принципе оцењивања. У постојећим околностима, када још увек постоје проблеми са редовношћу похађања наставе, потребно је да се планира динамика испитивања и оцењивања ученика која ће у највећој мери бити прилагођена ученицима.

„Блиц“, 12.1.2017:

После жалби родитеља, министарство поново упозорава: Наставници, ЗАБОРАВИТЕ САДА НА КОНТРОЛНЕ И ПИСМЕНЕ!

Поједини директори основних и средњих школа нису уважили препоруке Министарства просвете у вези са наставком рада у школама, а посебно када је реч о оцењивању ученика, реализацију писмених задатака, контролних вежби и усменог испитивања.

Ово је констатација Министарства просвете и науке, где наводе да су их у вези са овим проблемима контактирали бројни родитељи, што писаним путем, што телефонски.

Из тог разлога, Министарство је упутило дописе директорима свих основих и средњих школа како би их још једном подсетило на обавезу поштовања правилника о оцењивању.

У том документу наводи се да школе које одмах након дужих одсуствовања већине ученика због болести и непланираног прекида наставе због временских неприлика, реализују писане и усмене провере знања ученика, не примењују постојеће правилнике о оцењивању ученика у основним и средњим школама.

Како кажу, ненајављене провере знања (писане и усмене), од чијих резултата зависе закључне оцене, доводе у питање кључне функције и принципе оцењивања.

– У постојећим околностима, када још постоје проблеми са редовношћу похађања наставе, потребно је да се планира динамика испитивања и оцењивања ученика која ће у највећој мери бити прилагођена ученицима – истиче Министарство.

Ова кровна образовна институција наводи и следеће:

– Подсећамо директоре основних школа на обавезу прописану чланом 12, став 3 Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању, и директоре средњих школа на обавезу прописану чланом 15, став 3 Правилника о оцењивању ученика у средњем образовању и васпитању, у вези са начином промене распореда провера знања, што је задатак одељенских већа – истиче Министарство.

„Блиц“, 11.1.2017:

МА КАКАВ МИНИСТАР, ЕВО ВАМ ДВА КОНТРОЛНА!

У Београду наставници, упркос препорукама, кренули одмах са испитима!

Београдски ђаци су данас растерећени отишли у школе после првог дела зимског распуста, пошто је Министарство просвете препоручило професорима да ученике ове недеље не испитују и не дају им тестове.

Међутим, појединце је дочекало непријатно изненађење.

– Ништа нам није помогло што смо се позивали на министарство и на министра Шарчевића када нам је наставница математике јасно и гласно саопштила да сутра имамо контролни задатак – испричао нам је ученик седмог разреда једне основне школе са Чукарице.

И то није све.

– И наставница географије нам је најавила да ћемо скоро сигурно имати у четвртак контролни и да се припремимо – у шоку су ученици.

Међутим, чини се да нису само ђаци ове школе „у проблему“.

– Нама је наставница српског најавила да ћемо у петак имати писмени из српског језика – утучен је био ученик четвртог разреда једне земунске осмолетке.

2Comments

 1. Dada каже:

  Ovo je dno. Jadni ucnici, iznenadili se SKOLOM!!!

 2. Zorana каже:

  1.Ministar Prosvete treba da je uz „svoje“nastavnike a ne da se dodvorava roditeljima i ucenicima.
  2.Sta é se desiti ako ucenik nema dovoljan broj ocena a nastavnik ga ostavi neocenjenim?
  3. U kom Pravilniku o ocenjivanju pise da se usmena provera najvljuje?
  4.Zasto nastava nije prekinuta kada je veliki broj dece bio odsutan(sada ste shvatili da da su deca tada uzalud isla u skolu)?
  5.Skola nije vrtic i u nju se ne salju deca da bi ih nastavnici cuvali dok su roditelji na poslu, vec je ustanova za orazovanje!
  6.Prestanite vise da maltretirate nastavnike i saljete im pretece poruke
  Roditelj „vukovca“

Top