Home >> Друштво >> Минићи вишак у учионици

  • Коментари су искључени на Минићи вишак у учионици
Минићи вишак у учионици

Школе које већ имају своје кодексе, ученике који их не поштују, враћају на пресвлачење

Пошто је нашминкане ученице упоредио са ракунима, министар просвете Младен Шарчевић најавио је и казне за непримерено облачење у школама. Честито, каже, морају да се одевају и ученици и наставници.

Иако то ових ледених дана изгледа далеко, у школама више неће бити поцепаних фармерки, бретела, папуча, дубоких деколтеа, шортсева, који се обично носе пред крај и на почетку сваке школске године. Министар је најавио казне, али се још не зна како ће их спроводити, а пример појединих школа показује да не треба никакав нови закон да би се школе упристојиле. Свака установа може да уведе сопствени кодекс, што су неке одавно урадиле.

– Већ десет година код нас се зна како ученици и професори могу да долазе обучени у школу. Правила су јасна, па свако ко их прекрши мора да се врати кући – каже за „Новости“ Милибор Савић, директор Прве економске школе у Београду. – Чак ни родитељи не могу да дођу у школу, рецимо, у папучама. Правила пристојности морају да се поштују у васпитно-образовној установи.

Слично је и у Медицинској школи „Др Миленко Хаџић“ у Нишу. Овде је кодекс облачења уведен 2015. и сви га се придржавају. Дежурни наставник задужен је да примети ако је неко дошао непримерено обучен.

– Нема мини-сукњица, шортсева, мајица на бретеле, голих стомака, поцепаних фармерки. Девојчице могу да се шминкају, али дискретно и примерено – каже директор Светислав Младеновић. – Правила су од почетка прихватили и ученици и придржавају их се. Ако неко покуша да их прекрши, вратимо га кући на пресвлачење. Нема казни, јер кажњавање не даје увек добар резултат. Наши ученици ће сутра бити здравствени радници, радиће са болесницима, и треба на време да науче да не иде да три дугмета на мантилу буду откопчана или да су претерано нашминкани, са предугим ноктима.

Младеновић каже да су данас, чак и са кодексом, правила много блажа него у време када је он био ђак. Тада су, сећа се, ученике враћали и ако нису прописно ошишани. Долазак у школу у тренерци био је незамислив.

Родитељи су углавном сагласни са увођењем правила понашања, али на помен школских униформи реагују различито. Сања Мицић, мајка гимназијалца из Београда, сматра да би правила донела више пристојности јер, каже, ученице не би долазиле у кратким мајицама, у шортсевима и сукњама који више откривају него што покривају.

– Сматрам, ипак, да би униформе биле превише. Деци треба оставити слободу да се облаче како желе, посебно средњошколцима. То је узраст у којем они проналазе сопствени стил, сазревају и треба им дозволити да се разликују у одевању, као што су различити и у осталим стварима, наравно, све у границама пристојности – каже Сања Мицић.

УНИФОРМЕ – НЕИЗВЕСНЕ

Да ли ће униформе бити уведене одлучиће Министарство просвете. По њиховом налогу, школе су анкетирале родитеље и ђаке, а одговори се разликују зависно од узраста и школе. Код млађе деце, већина родитеља подржава униформе, док код старијих преовладавају негативни одговори.

АНКЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ У БЕОГРАДУ

* Анастасија Mаринко

– Требало би да све школе уведу правила облачења. Наша школа их има. Али знам да у другим школама, са лошијом репутацијом, нема правила, па девојчице долазе у минићима, дечаци у бермудама…

* Данило Николић

– Било би добро да свугде постоје правила облачења, као што их ми имамо у школи. У другим школама је сасвим другачије. Видим како они одлазе обучени на часове, посебно када је топло.

* Милица Добрица

– Многе девојчице које иду у друге школе облаче се превише провокативно. Код нас нису дозвољене ни поцепане фармерке, нити мајице на бретеле. Мислим да је то у реду.

* Милош Шкрбић

– Не верујем да правила облачења треба да буду строга. У реду је да сви долазимо пристојно обучени, али не сад баш да носимо униформе и кецеље. Свако треба да носи шта жели.

* Петар Шаврљуга

– Свако треба да носи шта хоће. Не треба уводити правила, а посебно не униформе. Ученици треба да имају слободу облачења, али свакако да изгледају пристојно.

(Новости)

Top