Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> „Мина“ усред преговора!

 

 

„Мина“ усред преговора!

 

Усред јучерашњих преговора, министру просвете је стигла вест да је председник СРПС дао саопштење за „Танјуг“, а пренео је ТВ Б92, у коме је изјавио да ће просвети бити исплаћено по 15.000 динара. Министар је оптужио синдикате да шире погрешне информације. Синдикати су изразили неверицу, разговарали са г. Брајковићем телефоном и испоставило се да он то није изјавио и да је његова изјава искривљена и злоупотребљена. Преговори су пропали!

 

Преговори пропали, школе у штрајку

 

Ово је само „долило уље на ватру“, јер је већ било јасно да Министарство просвете не пада на памет да понуди било какве гаранције како би се материјални положај радника у просвети бар мало побољшао.

Сви они који у просвети, поред радног имају и штрајкачки стаж, знају да се често ни од куда појављују информације, углавном неистините и полуистините. То се, некако увек дешава када преговори одмакну.

Зарад правог информисања и новинарства, обавештавамо ширу јавност да су синдикати и надлежна министарства  (по други пут у последњa два месеца) усагласили текст Посебног колективног уговора. Њега данас треба да  одобри или не одобри Влада РС. Чекамо ту одлуку. Уколико та одлука поново буде негативна, биће то још један показатељ ко заиста жели или не жели да реши кризу у образовању.

Преговори који су јуче вођени у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, прекинути су без завршеног текста Споразума, чијим би се потписивањем стекли услови и за прекид штрајка. Застало је тамо где је све и почело, код новца.

Синдикати очекују да ће се разговори  наставити јер се једино за преговарачким столом проблеми могу решавати.

Упоредо са тим, сви синдикати настављају штрајк и раде на организацији „Светосавске академије под ведрим небом“ на Тргу Републике, која је замишљена као алтернатива званичној церемонији која ће бити одржана у исто време пар метара даље, у Народном позоришту.

22. јан. 15

2Comments

  1. саша, проф. каже:

    Колега Ненаде потпуно се слажем са Вама, подржавам штрајк и Форум београдских гимназија на челу.

  2. nenad, prof.. каже:

    MORAM RECI DA TREBA UZETI U… MOTKU I SVE IZ MINISTARSTVA NAJURITI, POCEV OD MINISTRA, SAVETNIKA I DRZAVNIH SEKRETARA I DOVESTI PRAVE LJUDE IZ SKOLSKE PRAKSE.

Top