Home >> ПКУ,Синдикат >> Милош Мијатовић: Промене у складу са местом и временом

 

ФССШБ, понедељак, 30 децембар 2013 20:53

 

Пожаревац – Вековима се  посао учитеља и просветног радника сматрао изузетно важним, како за живот појединца, тако и друштва у целини.
Милош Мијатовић је посветио свој живот увођењу деце у свет знања, али исто тако и ширењу духа солидраности међу колегама и борби за права запослених у образовању. Својом отвореном и правдољубивом природом, која улива благост и разумевање, створио је висок лични ауторитет међу својим сарадницима широм Србије.

Основне етичке норме усвајамо као деца, али их развијамо и практикујемо до краја живота – каже у интервјуу за Форум средњих стручних школа господин Мијатовић. Место председника синдиката просветних радника Пожаревца служило му је увек као наставак започетог рада на образовању и хуманизацији својих суграђана и колега.

 

Како коментаришете Предлог новог закона о раду и тврдњу да он толико деградира раднике да их враћа у робовски однос?

 

,,У систему поремећених вредности, када су сви критеријуми постали релативни, а ауторитети сумњиви, сасвим је логично да свака промена изазива подозрење и дочекује се са неодобравањем. Свесни смо тога да се радно законодавство мора реформисати, али без било каквих гаранција и јасне одговорности оних који треба да реформу спроведу, ниједан предлог више не може рачунати на подршку синдиката. ”

 

 

Савез самосталних синдиката Србије и УГС Независност су одлучили да бојкотују јавне расправе и најављују протесте, Српски синдикални фронт је успео да окупи око хиљаду људи на свом перформансу. Сматрате ли да синдикати имају снаге да се озбиљније супроставе?

 

,,Према незваничним подацима, ситуација на синдикалној сцени Србије никада није била лошија, проценат оних који верују у синдикално организовање се ближи историјском минимуму и мањи је од 15%  грађана. То је, на жалост, познато и Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Зато су и могли бахато отказати заказане јавне расправе и препотентно упутити све заинтересоване да своје примедбе доставе у писаној форми према предвиђеној процедури. Јасно је да ту нема ни речи о неком озбиљном дијалогу нити вољи да се уважи мишљење социјалног партнера. ”

Који су, према Вашем мишљењу, основни разлози тако лошег положаја синдиката?

 

,,Разлога је много, од пропасти привреде и лошег материјалног стања, одсуства критичког става према власти, недовољне спремности запослених да се лично ангажују, па све до унутарсиндикалне разједињености. Основни разлог немоћи синдиката запослених у просвети управо лежи у одсуству спремности за међусобну сарадњу, у личним анимозитетима и борби за ситне привилегије и интересе. Лидерска позиција, чак и у синдикалној грани носи одређени публицитет и бенифиције, тако да се синдикалне централе претварају у приватне организације које искључиво служе инересима неколицине људи на рачун недовољно информисаног и активног чланства.”

 

Сведоци смо значајног осипања чланстава из Уније синдиката просветних радника Србије. Синдикална организација просветних радника Пожаревац је наустила Унију. Шта је довело до тако радикалног потеза?

 

,,Унија је настала крајем деведесетих година када је постало јасно да акције градских синдиката морају бити усклађене и заједнички усмерене ка једном циљу. Међу њеним оснивачима су били Синдикат просветних радника Војводине, Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа Београда, Синдикат просветних радника Пожаревца…. Рад Уније се заснивао на развијању дијалога и подстицању самосталног и критичког мишљења. У последњих пар година, Унија је битно променила начин свог деловања и прешла пут од синдикалног плурализма до просвећеног апсолутизма. Народу који је вековима имао различите господаре треба просвећивање, али не и сирово наметање воље. Понајмање кршење највишег правног акта као што је то био Статут УСПРС и запошљавање пензионисаних лица док је велики број колега  технолошки вишак, а Националне службе за запошљавање врве од  младих људи који чекају на посао  са факултетским дипломама. Суочени са тенденцијама да се дијалог замени наредбом и пуким извршавањем, да се критика замени казном, прогоном и анатемом човека, а не става или идеје, није нам преостало ништа друго до да напустимо организацију коју смо стварали. Од онога што смо са ентузијазмом градили остало је само име. Унију су напустили њени оснивачи и напустиће је сви који имају потребу да мисле својом главом.”

 

Рекли сте да је за ефикасно деловање синдиката ипак неопходно јединство, бар када су захтеви заједнички и усмерени ка послодавцу. Има ли назнака за постизање тог јединства?

 

,,Основна мисија синдиката – борба за социјални и материјални интерес запослених  кроз јединство и солидарност уз поштовање основних демократских начела – остаје иста. Ипак, времена се мењају и захтевају неке нове облике удруживања и деловања. Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа Београда и Синдикат просветних радника Пожаревца су потписали споразуме о међусобној сарадњи и сарадњи са Синдикатом радника у просвети Србије. Споразум са СРПС-ом нам је донео реперезентативност на републичком нивоу и пружио могућност за квалитетан заједнички наступ, док нам је са друге стране остављена могућност за независно деловање. Надамо се да ће и други увидети да се моћ синдиката заснива пре свега на бројности,  доброј организационој структури и поверењу. Циљ нам је стварање синдиката способног за постизање међусобног дијалога и формирање заједничке платформе.

 

ИНФО ФССШБ

9Comments

 1. Ватрена обожаватељка Драгана Матијевића из Школе за негу лепоте каже:

  “Ако коментаришемо „истине ради“ ваља изнети чињеницу да се у Школи за негу лепоте заиста формира нови синдикат под руководством колегинице која је била противкандидат колеги Антићу при избору за председника синдиката. Будући да је у нашем синдикату компромитована због фалсификовања и слања дописа просветној инспекцији добила је мали број гласова. Незадовољна резултатима гласања потражила је подршку у организацији сличних опредељења – у УСПРС против чијег је председника такође поднета кривична пријава за фалсификовање и противзаконито поступање. „Simili similis gaude“ или што бисмо ми Срби рекли – Нашла крпа закрпу!
  Ради те исте истине добро је знати да је у синдикат који води колега Антић учлањена скоро половина колектива Школе за негу лепоте.”

  • Марија каже:

   Па, ко Вас је наједио, па сте тако љути ?! Да није ИСТИНА ?!Ух, ух, чујем да она уме баш да заболи !Иначе, добар Вам је nickname (то Антић, врли проф. информатике, не би знао шта значи). Да, госн Антић је тужио Д.Матијевића, јер је по његовим наводима Д.Матијевић фалсификовао САМ СВОЈ потпис ???!!!..Пхахахахаха…. Па, тога нема ни у Нушићевим комедијама !!! Да сам у синдикату кога предводи М.А. (хвала мојој бистрини, те никада нисам била), покрила бих лице рукама и узела радну књижицу… А, Ви, врло добро знате о чему говорим, јер удружени са њим покушавате да залечите комплексе што су Вас одлепршали из Уније…па, Вам остаје да само пљујете по њој…што их више пљујете-они су све јачи!

 2. једна од многи Антићевих обожаватељки каже:

  У ШКОЛИ ЗА НЕГУ ЛЕПОТЕ РЕГИЕТРОВАН ЈЕ НОВИ СИНДИКАТ УНУТАР УНИЈЕ.
  АНТИЋ СА АВАНГАРДНИМ ТЕТКИЦАМА, МАЛОБРОЈНИМ ОБРАЧУНСКИМ РАДНИЦИМА И НЕЗАКОНИТО ЗАПОСЛЕНИМ НАСТАВНИЦИМА, „ЗНАЧАЈНО ДОПРИНОСИ“ ПЕНЗИОНЕРУ БРАЈКОВИЋУ, СОКИЋУ И МИЈАТОВИЋУ.
  НЕ ТРЕБА ЊИХ УКИДАТИ. ОНИ СУ УКИНУЛИ САМИ СЕБЕ. УМЕСТО СА СОБОМ, ОНИ СЕ ИСКЉУЧИВО БАВЕ УНИЈОМ. ЗАШТО НИСУ ПОСТАЛИ ПОМОЋНИЦИ ИЛИ ДИРЕКТОРИ У СВОЈИМ ШКОЛАМА? ПА, КОЛЕКТИВИ ИХ ОДЛИЧНО ПОЗНАЈУ.
  ТРЕБА „ПРОСВЕТЛИТИ“ ТЕ ЈАДНЕ ЉУДЕ КОЈИ ИХ ПРАТЕ.

 3. Steva iz Kuceva каже:

  Миша је наш и нико њега не може избацивати из синдиката. То што је урадила УСПРС, ЈЕ СРАМНО. Сви ми смо овде у Пожаревцу, донели одлуке о изласку, тек да се зна да не буде неке преваре!

 4. jelena каже:

  Molim admin. da ne napada Fifija i Cicu ovi velikani su prosvetli pola Srbije.Da li admin. zna da je Fifi pripremio i uradio sedam velicanstvenih knjiga.Postoje Sindikalne organizacije(VRANJE)koje misle da D.Matijevic-Fifi zbog ovih dela bude predlozen za Nobelovu nagradu.Medju clanstvom Unije uveliko se prica da ove dve persone ugasice Fsssb.Zato admin.nemoj da strela sa otrovom(dug vas Uniji je oko 300.000din bez kamate)moze biti uperan i u Vas.Poslusaj ovaj dobronamerni savet.

 5. nastavnik каже:

  Molim admin. da mi odgovori da li je prosveceni apsulitista presednik USPRS-VINJAK i da li se u tekstu mislilo na penzionera SKROBONJU- ko je najpostenija osoba u Sindikalnom svetu.ZABRANIMO RAD FSSSB.

 6. Марија каже:

  Ха, ха, ха….слатко сте ме насмејали! НЕИСТИНА ЈЕ да су оснивачи Уније ФССШБ и Синдикат Пожаревца-имате Статут Уније на њиховом сајту, па се информишите!Друго, више од половине чланства СПРВ-а се после сазнања да је кришом преведен у СРПС вратио у Унију и то и дан данас чини ( о томе, наравно, не пишете).Треће, страшно је да Ви (инфо ФССШБ), чији је ПРЕДСЕДНИК, С.БРАЈКОВИЋ ПЕНЗИОНЕР, говорите о некаком кршењу Статута УСПРС! Да ли зна Ваше чланство да Вас предводи пензионер?! Четврто, за 15 година постојања Уније промењено је 5 председника, за разлику од свих других синдиката, укључујући и тог Антића (ФССШБ), који је срастао са фотељом у Форуму. О томе најбоље сведочи то што колеге у његовој школи до скора нису знале да их је превео у СРПС, па се сада накнадно враћају у Унију (питајте запослене у Школи за негу лепоте, имаће још свашта да Вам пренесу). И пето, и Пожаревац је на путу повратка у Унију… СВЕ ОВО-ИСТИНЕ РАДИ!

  • admin каже:

   Занимљива је (али неодржива) теза да 10.000 чланова из Београда, Војводине и Пожаревца не зна да није више у УСПРС. Па, зашто им УСПРС није отворила видике? Како то Антић опет добија гласове на изборима? Када су у питању пензионери, СРПС са тиме нема проблем, а УСПРС има. Лако је председнику УСПРС – он је практично директор школе и председник Школског одбора (што Антић није), па нема проблем са гласовима у школи у којој ради.

  • просветар каже:

   Није ми јасно колико чланова има Антић у својој школи у својој организацији? Којих 10000 чланова спомиње admin? Они што су изашли из Уније?

Top