Home >> Образовање >> Миљенко Дерета: Црна тачка – образовање

„Политика“:

МИЉЕНКО ДЕРЕТА

 

Црна тачка – образовање

 

Срам било онога ко помисли на реч корупција

 

Најмањи скандал са малом матуром јесте крађа испитних питања. Кривичну одговорност раднице штампарије која је у истрази признала да ово није прва година у којој краде и највероватније продаје испитне задатке установиће истражни органи. Прави морални, политички и образовни скандал јесте понашање владе, министра образовања Жарка Обрадовића, његових сарадника и његових коалиционих партнера у Народној скупштини. Сви они, осим кривичне одговорности одбијају и сваку моралну и политичку одговорност за чињеницу да полагање мале матуре није успешно спроведено. При томе се не осећају одговорним ни за поразну чињеницу да су ове године резултати на испитима гори него прошле. То правдају „већим бројем непознатих задатака“! Тиме признају да су ученици који полажу завршни испит у основној школи заиста функционално неписмени, да су способни само да репродукују оно што им се као предавање улије у главу и да „реше“ само проблеме које је уместо њих већ неко решио. Само та чињеница довољан је повод за иницијативу у Народној скупштини Републике Србије којом ће 60 посланика тражити смену министра.

Од добро обавештеног блогера сазнали смо да је на проблеме са малом матуром указивао и „шеф пројекта осигурања квалитета националних испита – Данац Петер Могенсен. Он је упозоравао на пропусте у организацији завршних испита. Пре три недеље поднео је оставку. Ту дипломатску поруку нико није нити прочитао нити разумео. На примедбе које је редовно упућивао помоћницима министра увек је добијао одговор да је код завршног испита све регуларно и да нема проблема са безбедношћу тестова. „Шта се петљају ти из државе у којој знамо да ’има нешто труло’…” Исти блогер нам скреће пажњу на чињеницу да је „Министар Жарко Обрадовић увео процедуру која налаже да се штампају три теста од којих министар пред камерама извлачи један. Ова процедура за циљ има само увећање профита штампаријама и представља непотребан безбедносни ризик. Слична процедура не постоји нигде у свету”.Срам било онога ко помисли на реч корупција.

Али, разлога за захтев за оставку има још, од веома озбиљних до недопустиво смешних. Рецимо, међу смешне спада објашњење да мала матура заправо није пропала јер закон каже да је довољно да ученик „приступи“ испиту. Цела генерација је „приступила“,а то што се резултати не рачунају нема везе. Да су ово ученици унапред знали не би се уопште ни припремали за испит. Цела генерација је могла и требало да „приступи“ и преда празне папире. По закону.

Поред већ наведеног катастрофалног резултатамале матуре из дугог списка озбиљних разлога за оставку треба истаћи стална неслагања Министарства и Националног просветног савета о низупитања кључних за успешно образовање. Србија још нема национални оквир квалификација. Зависно од тога са ким разговарате он није или јесте завршен,али га Министарство не даје на усвајање. Генерације младих завршавају школе за професије које наш систем не познаје и не признаје јер се равна по шифрарнику из средине прошлог века. Најмања штета коју трпе јестерецимо да примају мање плате јер им се признаје средње а не и високо образовање.

Национални просветни савет је имао и још увек има суштинске примедбе на бесплатну поделу уџбеника у које ученици не смеју ништа да уписују јер их морају сачувати за следећу генерацију. Против бесплатних уџбеника су и многи родитељи и наравно издавачи уџбеника,али Министарство храбро стоји на бранику погрешне политике која, гле чуда, фаворизује неке издаваче на рачун других. Још већи срам било онога ко помисли на реч корупција…

Могао бих да набрајам још,почев од петобразовних закона које је владајућа већина пре неколикодана усвојила у Скупштини,а чији је једини циљ очување постојећег толико пута доказано погрешног и неуспешног система образовања.

Имајући у виду да је ова влада образовање поставила као један од приоритета и основу за успешне реформе, биће одговорна уколико не смени министра Обрадовића и његове сараднике. Посланици опозиције ће им својом иницијативом понудити елегантан начин да то ураде. Биће то истовремено и занимљив испит личног и професионалног интегритета посланика владајуће већине који раде у образовању. Хоће ли поштовати струку и интерес будућих генерација и придружити се захтеву или ће, као добри војници партија, побећи са овог испита.

Уживаћу да читам оправдања која ће донети.

Миљенко Дерета
објављено: 27.06.2013
Top