Home >> Друштво >> Милачић: Смена незаконита, следе тужбе

  • Коментари су искључени на Милачић: Смена незаконита, следе тужбе
Милачић: Смена незаконита, следе тужбе

Разлози за смену „измишљени и нетачни“

„Захтев са наводним разлозима за моју смену ми до данас није достављен. Свих 14 потписника овог захтева тужићу суду. Поднећу тужбу и због моје незаконите смене“, овако је дојучерашњи први човек српског државног универзитета на Косову и Метохији, Срећко Милачић – реаговао на одлуку Владе Србије да га разреши са места Ректора. Милачић је првобитно најавио детаљно саопштење у којем је требало таксативно да објасни неистинитост сваког од навода из захтева за његово разрешење. Ипак, у најновијем демантију ових навода, након што је разрешен дужности, донедавни Ректор кратко поручује да су сви, како каже – наводни разлози за његову смену „измишљени и нетачни“. Саопштење Срећка Милачића преносимо у целости.

„Наводим да ми до данашњег дана није достављен документ којим се истичу наводни разлози за моју смену. Тиме није дата шанса да се изјасне о тим наводима ни ректор, ни било који орган Универзитета. С обзиром на то да је данас у медијима објављен тај документ, под пуном одговорношћу тврдим да су сви наводни разлози наведени у том документу измишљени и нетачни.

Увек сам инсистирао да се поступа у оквиру институција система, у складу са законом, да министар пошаље управну инспекцију и, ако се испостави да има пропуста у раду – сам поднесем оставку, а не да се на основу паушалних навода и неаргументованих оцена смењује ректор, уводе привремене мере и нарушава аутономија Универзитета.

„Наглашавам да ћу све потписнике захтева за моју смену, због лажних навода, тужити суду и пред надлежним органима доказати да ни један од навода није тачан, такође ћу поднети тужбу суду због незаконите смене са места ректора.“

Вербић: Пораз за владавину права

У реакцији на одлуку Владе Србије о смени Милачића, некадашњи министар образовања Срђан Вербић, на свом Твитер налогу написао је:

„Овакав начин смене је свакако пораз за владавину права. Одлуку о Ректору мора да донесе Универзитет.“
verbic

Шуваков: Где је правна држава?

Идентичну поруку упутио је, кроз више порука на Твитеру, и некадашњи помоћник министра просвете и научник, Милован Шуваков:

„Чак и да не повлачимо питање аутономије, где је правна држава? 53. члан Закона о високом образовању и члан 39. Статута Универзитета!“

suvakov

(http://kossev.info)

Top