Home >> Друштво >> Мегатренд, маркетинг и превара

Коментар ФБГ-а:  Маркетинг се у суштини заснива на  превари. Стога је јако тешко направити од њега „науку“ и уверити људе да се ту ипак ради о дисциплини која заслужује озбиљан научни приступ. „Запад“ је развио значајне механизме (засноване на знању) да од преваре зване маркетинг створи озбиљaн и конзистентан курикулум у кога би се условно могло веровати и кога би се могло чак и студирати. Међутим, наши политико-универзитетски преваранти-шибицари немају такав проблем: у нас превара не почива на знању већ на самој себи, а и само знање такође почива на њој. Тако, Мегатренд је у свим својим досадашњим преварама коначно дошао до суштине маркетинга! Студенти који га сада уписују нису ни у каквој дилеми, они свесно потписују, уписују и студирају превару! 

Нова шаргарепа са кванташког универзитета, одлазећи министар-шибицар,  СПС-патетика до бљутавости – то је слика пропасти високог образовања у Србији:

„Политика“: Колико кошта бесплатни индекс „Мегатренда”

Томислав Живановић: Дампинг систем за рушење државних универзитета уз подршку власти – Мића Јовановић: Србија је важнија од профита, СПС може слободно да користи моју идеју

Најновија одлука власника Мегатренд универзитета др Миће Јовановића да бесплатно школује читаву нову генерацију студената, која је при том саопштена на конференцији за новинаре којој су присуствовали председник и заменик председника Социјалистичке партије Србије, подигла је велику прашину у универзитетској јавности.

Рачуница је јасна: прва година студија је бесплатна за 2.500 бруцоша, то ће Мегатренд коштати готово четири милиона евра, али ће зато ти исти студенти плаћати пријаву испита, уџбенике и наравно – још три године студија. Оно што је сигурно јесте – многи ће се залетети по индекс, јер је већ годинама ово најјевтинија школарина у поређењу са осталим приватним универзитетима. Када је реч о државним факултетима, бруцоши Мегатренда, махом будући менаџери, имају на пример три пута скупљу школарину од бруцоша физике или рударства на Универзитету у Београду.

Већина професора није желела јавно да „стане на црту” професору Јовановићу а незванично се сви коментари могу свести у један – нова „шаргарепа” са Мегатренда, да би се због слабог интересовања привукли нови студенти, а све то искоришћено у предизборне сврхе.

За заменика премијера и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића ово је великодушан потез ректора који подсећа на заборављене принципе солидарности и равноправности, а по професору овог Универзитета, министру просвете и науке др Жарку Обрадовићу, сви универзитети у Србији требало би да се угледају на Мегатренд.

– Не слажем се са оваквим потезом јер се користи дампинг систем за рушење државних универзитета који се при том ограничавају, а прави се простор за приватни бизнис. То није ништа друго до приватизација уз подршку људи из власти – каже за „Политику” др Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” и професор Пољопривредног факултета УБ.

По његовим речима, ово није само најобичнији маркетиншки трик, већ и помоћ Социјалистичкој партији Србије пред изборе, јер се заборавља да је Мегатренд настао управо у време процвата СПС пре двадесет година.

– Мића Јовановић је смањио плату својим професорима, па је тако уштедео за финансирање бруцоша. Ово је у сваком случају бољи маркетиншки трик него да је платио билборде и промашио тему као прошле године и треће, требало би да части три генерације бруцоша јер је уопште акредитован као универзитет – каже професор Живановић.

Др Мића Јовановић с друге стране узвраћа да није тачно да су плате смањене, напротив, „професори су изузетно задовољни”, а управо је донета и одлука да се плате свим запосленима (и администрацији) повећају од 15. јуна. Што се акредитације тиче, наставља Јовановић, овом универзитету је требало скоро две године да добије дозволу за рад „јер сам желео да све буде регуларно, без веза”, док су једном другом великом приватном универзитету требала само „два сумњива месеца”.

Јовановић напомиње да је школарина од 1.500 евра иста већ пуну деценију и да се плаћа на 10 рата, као и да је овде пролазност 62 одсто, што значи да није, како се прича у јавности, тачно да је довољно само да се студент појави и положи испит. Ректор Мегатренда тврди да је све ово учињено искључиво из жеље да се у години највеће кризе помогне младима и да није демагогија то што су му у овом тренутку друштвена одговорност и интерес Србије – важнији од профита.

– Власник Мегатренда је промућуран предузетник, а не филантроп и за то му скидам капу. У моменту када су му други приватни универзитети смањили број уписаних студената Мегатренд је паметно реаговао – став је економисте Александра Стевановића.

Проф. др Вера Вујчић, председница Комисије за акредитацију каже да нема коментар на овај потез Мегатренда и скреће пажњу да приликом акредитације Комисија доноси одлуку о броју студената који могу да се упишу на прву годину студија, а да начин финансирања не улази у делокруг рада комисије.

– Ово је позитиван потез, увек је добро када се не траже школарине, а сад да ли је то и добар предизборни потез, то не могу да коментаришем јер нисам видео конференцију за новинаре – каже др Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање.

На наше питање да ли је тачно да је смањено интересовање за Мегатренд, као и да је Универзитет пред колапсом, Јовановић одговара: „То су коментари злобника, напротив, последњих неколико година је повећан број уписаних. Ја им свима одговарам – да је ово последњи трзај универзитета пред колапсом, да ли би могао да издвоји 3.750.000 евра да стипендира 2.500 студента?”

 

Top