Home >> Образовање,Слајдер >> Матуре испред наставе

Матуре испред наставе

Кризни штаб дао је “зелено светло” да могу да се организују матурске вечери, екскурзије, настава у природи. Та одлука је обрадовала многе у школама који су већ у “ниском старту” и чекају само сигнал из ресорног министарства да крену на већ уговорена путовања и прославе. Међутим, има и оних који критикују такво попуштање мера и кажу да је прво требало ученике вратити у школе, па тек онда говорити о журкама.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков упитао је надлежне какву поруку као друштво шаљемо ако се прво доносе одлуке о организовању прославе матуре, а да ђаци и даље прате наставу онлајн.

Напомиње да се ученици распуштају за недељу дана, а да се ђаци првог разреда и не познају јер је пола одељења ишло у прву, а пола у другу смену.

“Било би значајно да је Кризни штаб, пре него што је одобрио матуре, дозволио да се ученици врате у школе. Да ли ће час трајати 30 или 45 минута то је мање битно, важно је да се омогући деци да седну заједно у клупе. Тиме би се послала порука да је образовање изнад журки”, рекао је он за Еуронеwс Србија.

Истиче да је сада касно да се било шта промени и упитао надлежне зашто један од услова за одлазак на матурско вече није била вакцинација.

ШКОЛЕ ВЕЋ СПРЕМНЕ ЗА ПУТОВАЊА


Нове мере које је усвојио Кризни штаб на снази су од среде, јер је потребно да их усвоји Влада Србије.
Директорка Основне школе „Зага Маливук“ у Крњачи Тамара Ковачевић каже да ће ученици на рекреативну наставу, која је уплаћена још прошле године, кренути сутра, да је у плану да осмаци иду на екскурзију крајем јуна, а да су одустали од прославе матурске вечери

“Група већ сутра може да крене на пут. У току су финалне припреме. Родитељи потписују сагласност, прибављамо последње дозволе. Путовање може да се реализује у времену које одговара школи, родитељима, Центру дечјих летовалишта – до краја наставе, до 22. јуна”, навела је Ковачевић за Еуронеwс Србија.

Она је нагласила да је у питању нереализована седмодневна настава у природи од прошле године. Родитељи су уплатили новац, али због епидемије ђаци нису могли да путују. Школа је уплаћени новац пребацила Центру дечјих летовалишта, тако да нису могли да га врате.

“Под притиском смо родитеља или да се путовање реализује или да се новац врати. Пошто нисмо у могућности да вратимо новац, ослушкивали смо, чекали одобрење Кризног штаба и сада путовање може да се реализује”, навела је она.

Ђацима ће екскурзије, које су такође уплаћене прошле године, бити понуђене крајем јуна, када се заврши мала матура.

“Са екскурзијама је лакше. Понудићемо термине крајем јуна, а ко не буде хтео да иде може да користи заменско путовање или да му агенција врати новац. Колико видим расположени су сви да иду”, истакла је Ковачевић.

Организовање прославе матурске вечери у тој школи није у плану. Ковачевић каже да о томе нису ни размишљали, што не значи да се мали матуранти неће сами организовати славље.

ЗАКАЗАНИ ТЕРМИНИ ЗА ПРОСЛАВЕ


У Четрнаестој београдској гимназији матуранти су направили предрезервацију за 8. јул у хотелу „Метропол“ за прославу матурске вечери.

Директорка те школе Марија Милетић каже за Еуронеwс Србија да ништа неће организовати док не стигне званични допис од Министарства просвете да матурско вече може да се организује и под којим условима.

“Све док званично не добијемо упутство од Министарства просвете нећемо приступити коначној реализацији. За сада су само представници матураната преко агенције направили предрезервацију. Када добије званично допис школа ће се укључити у даље процедуралне договоре”, навела је она.

Додаје да у тој школи има 254 матуранта, да се 30 изјаснило да не би ишло на прославу, али да то не значи да се и они неће предомислити када стигне и званично „зелено светло“ од Министарства.

Извор: Euronews

Top