Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Математичка гимназија

САОПШТЕЊЕ МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ: ШТРАЈК ПОНИЖЕНИХ ПРОФЕСОРА

 

Апелујемо на све људе просветитељске оријентације, самосвесне појединце и удружења, да нам се придруже

Редакција Србин.инфо добила је званично саопштење наставног особља, по постигнутим резултатима на међународним такмичењима, најбоље школе у Србији – Математичке гимназије у Београду – у којем се саопштава да ће ова просветна установа ступити у штрајк.

Саопштење преносимо у целости:

Математичка гимназија из Београда је ушла у штрајк. До краја недеље држаћемо скраћене часове, када ћемо донети одлуку о даљим смерницама нашег деловања.

Као професори ове школе од интегритета, са доказаним успесима у раду, како у нашој земљи тако и у иностранству, сматрамо да имамо право и дужност, да међу првима дигнемо глас против овакве деградације и понижавања наставничке професије, уништавања образовног система и ерозије наших духовних темеља у целини.

Ношени идејом да је оздрављење друштва могуће, пре свега променама у сфери знања, културе и вредносних приоритета , ми апелујемо на све људе просветитељске оријентације, самосвесне појединце и удружења, да нам се придруже.

Наши захтеви смерају на могуће исходе ових рестриктивних мера, на њихове крајње консеквенце које могу да определе лик будућег доба. Ово је протест умног човека одговорног пред судом долазећих генерација. Дакле, не ради се о инструменталним захтевима и ускогрудости, него о борби за уважавање сваког грађанина Србије, за достојанствен живот у правно уређеној, морално одговорној и успешној држави.

Наша лична и професионална енергија усмерена је на стваралаштво, сарадњу и савезништво. Тај животни стил преферира универзално насупрот партикуларном (аксиологија), афирмативно насупрот негативном (логика) и стимулативно насупрот рестриктивном (економија). Наше обзире изоштравају интереси ученика, права човека и грађанина, слободе друштва. Од громора овог гласа нека се прошире хоризонти укупних друштвених настојања за боље сутра.

СО Математичке гимназије у Београду

Извор Србин.инфо, 18. 11. 2014.

One Comment

  1. Roditelj каже:

    Bravo, apsolutno podrzavamo te hvala Matematickoj gimnaziji koja sa svojim uspesima ima apsolutno legitimitet da se izjasni o katastrofalnim uslovima pod kojima radi najbolji nastavni kadar drzave. Zar da gladuju i stancuju genije koji odlaze iz ove zemlje. Uskoro cemo da sve kvalitetne profesore zajedno sa ucenicima izvezemo u inostranstvo

Top