Home >> Образовање,Слајдер >> Марков: Од министра Ружића очекујемо да се заложи за нормализацију образовног процеса од септембра

  • Форум
  • Коментари су искључени на Марков: Од министра Ружића очекујемо да се заложи за нормализацију образовног процеса од септембра
Марков: Од министра Ружића очекујемо да се заложи за нормализацију образовног процеса од септембра

Настава за основце и средњошколце завршава се данас и од сутра почиње летњи распуст. Осмаци су са наставом завршили раније 8. јуна, док су матуранти гимназија славили крај школовања 25. маја.

Комплетно гостовање председника Форума београдских гимназија можете погледати кликом овде.

За мале матуранте сутра почиње мала матура и трајаће три дана. Први дан (23. јун) резервисан је за тест из српског језика који почиње у девет и завршава се у 11 сати, другог дана ђаци ће решавати тест из математике, док ће у петак полагати комбиновани тест (историја, географија, биологија, хемија, физика).

За посебно надарену децу пријемни испит у специјализоване гимназије, уметничке и музичке школе, као и билингвална одељења организовани су од 7. маја до 16. маја.
Ова школска година протекла је у знаку епидемије вируса корона. Наставу у школи сваки дан током целе године имали су само ученици нижих разреда – од првог до четвртог. Виши разреди основне школе и ученици у средњим школама ишли су по комбинованом моделу – дан у школи, дан код куће, односно недељу дана у школи, недељу дана код куће.

Свако одељење било је подељено у две групе. Било је обавезно ношење маски, дезинфекција простора.

Оцена за школску годину – довољан (2)


Председник Форума београдских гимназија Александар Марков оценио је за Еуроњуз Србија ову школску годину скромном оценом – довољан два.
„Ово су изнуђени модели. Проблем је што су одељења подељена у две групе, те се тако у првим разредима основне и средње школе ученици међусобно не познају. Социјализација је веома важна у том узрасту“, навео је он.

Од министра просвете Бранка Ружића очекује да се заложи код Кризног штаба да се од наредне школске године сви ђаци врате у клупе и да настава почне регуларно.

Сматра да година није изгубљена, али и да није постигнут жељени ефекат, јер су часови трајали 30 минута, за многе средњошколце је настава од куће била као да су на распусту.

Било је гимназија, наводи, попут Десете, Осме, Математичке гимназије које су имале лајв стрим наставу.

„Ђаци који су били код куће мали су наставу као да су у школи. Снимана је школска табла, наставник. Ученици су могли да се укључе“, навео је он.

У осталим средњим школама наставници су углавном качили материјале, које су ученици користили.

Извор: Еуроњуз

Фото: printscreen/euronews.rs

Top