Home >> Образовање,Упис >> Мала матура у јуну и августу

РТС: четвртак, 22. мај 2014

 

 

Ученици осмих разреда из угрожених подручја моћи ће да бирају да ли завршни испит хоће да полажу у јуну или августу, рекао је министар просвете Срђан Вербић, обилазећи ученике смештене у прихватном центру на ДИФ-у. Министарство просвете: Настава у 94 одсто школа.

Министар Вербић је рекао новинарима да Министарство просвете формира комисије по школским управама које ће се бавити свим ученицима из угрожених подручја.

„Водићемо рачуна појединачно о сваком ученику који би требало да полаже завршни испит и жели да упише средњу школу како бисмо нашли најпогоднији начин да они ту њихову обевезу испуне и да упишу жељену средњу школу“, рекао је министар.

Министар просвете је рекао да ће министарство ускоро објавити списак које су то тачно угрожене општине.

„Свим ученицима из угрожених општина ће бити призната као ванредна околност ако не желе да полажу завршни испит у јуну, да га полажу у августу, што је потпуно у складу са правилником и законом који већ постоје“, рекао је Вербић и додао да такву могућност немају ученици који нису из угрожених подручјима.

„У општинама где је све било регуларно, где су ученици нормално ишли у школу они ће полагати нормално завршни испит“, поручио је министар.

Форум Београдских основних школа је покренуо иницијативу да осмаци ове године не полажу малу матуру због ванредне ситуације у Србији изазване поплавама.

Министар Вербић је, међутим, указао да без завршног испита не може да се добије сведочанство о завршеном основом образовању.

 

Министарство: Настава у 94 одсто школа

 

Према подацима школских управа, данас је у Србији радило 94 одсто школа, док се настава не изводи у 81 основној и 37 средњих школа, углавном на подручјима школских управа Београд, Ваљево, Јагодина и Пожаревац, као и у Шиду и Сремској Митровици.

У циљу што брже нормализације стања у образовно-васпитним установама Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је план о измештању седишта школа које се налазе на угроженом подручју, наведено је у саопштењу министарства.

Седиште Техничке школе из Обреновца сада се налази у Техничкој школи у Железнику, у улици Југословенска 4, Гимназија из Обреновца је измештена у Школу за бродарство, бродоградњу и хидроградњу, општина Савски венац, улица Милоша Поцерца 2.

Седиште Пољопривредно-хемијске школе из Обреновца је у Школи за основно и средње образовање са Домом „Свети Сава“ у Умци, Милије Станојловића 30.

У тој школи остаће сви образовни профили из области пољопривреде и прераде хране, док ће образовни профили из подручја рада, хемије, графичарство и неметали, бити смештени у Хемијско-прехрамбено технолошкој школи на Бановом брду, Љешка 82.

Министарство позива запослене из наведених средњих школа из Обреновца да се сутра јаве и дођу у наведена измештена седишта школа како би се укључили у активности неопходне за завршетак наставне године.

Министарство је обезбедило и исплату зарада за све запослене у образовно-васпитним установама на територији општине Обреновац.

Средње школе у општини Обреновац претрпеле су знатна оштећења на објектима, уништени су опрема, наставна средстава и учила.

Документација школа је потпуности сачувана и измештена захваљујући присебности директора и запослених у школама.

Top