Home >> Друштво,Екскурзије,Упис >> Мала матура остаје, ђаци могу на екскурзије
Мала матура остаје, ђаци могу на екскурзије

РТВ:

Завршни испит за ђаке осмог разреда ове године неће бити укинут, како су тражили неки синдикати, а након неколико дана паузе, школе могу да наставе реализацију ваннаставних активности, попут екскурзија, наставе у природи, излета, такмичења.

Организатори тих активности су у обавези да се обрате кризном штабу за ванредне ситуације локалне самоуправе на чију територију се деца и ученици упућују и да провере да ли су безбедни услови за путовање, смештај и боравак деце и ученика, саопштило је Министарство просвете.

 

 

Из Министарства подсећају да је за време дана жалости забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима и да су образовно васпитне установе у обавези да матурске вечери прилагоде дану жалости.

У саопштењу се подсећа да је завршни испит саставни део редовне школске године и регулисан је законом и подзаконским актима.

„Без обављеног завршног испита ученику се не може издати јавна исправа о завршеној основној школи, односно ученик не може да упише средњу школу у складу са препорукама Владе Србије о нормализацији стања.

Форум београдских основних школа предложио је јуче да осмаци ове године не полажу малу матуру због ванредне ситуације изазване поплавама,

Четири репрезентативна синдиката просвете сугерисала су данас министру просвете да размотри предлог да се мала матура не полаже у угроженим подручјима, јер за то не постоје услови.

„У свим местима где је то могуће, мала матура треба да се изведе онако као што је унапред договорено“, оценили су у заједничком саопштењу Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Синдикат просвете „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије.

Министар просвете Срђан Вербић подсећа да без завршног испита не може да се добије сведочансто о основношколском образовању.

„Осим тога, на испиту се проверава знање стечено свих претходних година, не само на крају осмог разреда“, рекао је министар Вербић Танјугу, сматрајући да би иницијатива требало да има озбиљнију стручну аргументацију.

Министар је указао на приоритетан задатак – што бржа нормализација наставног процеса након поплава, подсетивши да је завршни испит саставни део редовне школске године регулисан законом, подзаконским актима.

Истичући да се настава данас одржава у око 94 одсто школа, Вербић је РТС-у рекао да је само питање техничке реализције мале матуре, пошто ученици из угрожених подручја не могу да полажу у својим школама.

Из Обреновца је око 500 ученика који треба да полажу малу матуру, рекао је он и навео да би за њих могао да се нађе простор на подручју Београда.

Вербић је рекао и да пристиже документација из угрожених школа, бже него што су то очекивали.

„Данас смо прибавили документацију за средње школе из Обреновца прикупљамо и са других места. Изгледа да ће то ићи брже него што смо мислили пре два дана“, рекао је Вербић и навео да наставници најбоље знају колико су њихови ученици савладали градиво.

Сада је највећи проблем безбедност ученика, а што се тиче наставе нема проблема, рекао је он и указао да је Министарство организовало психолошке тимове за рад са децом.

Вербић је подсетио да је до краја школе за матуранте гимназија остало два дана, а да матуранти стручних школа и осмаци по календару рада треба да се распусте следећег петка.

One Comment

  1. Roditelj каже:

    Mogu da zamislim u kom psihickom stanju bih bila kada bih izgubila krov nad glavom, spavala u nekim halama sa nepoznatim ljudima i pripremala se za malu maturu kao da je sve u najboljem redu.

    Naravno da ima mnogo dece koja, osim stresa i tuge zbog svega sto nam se svima dogodilo, imaju i dalje sve potrebne uslove za polaganje male mature, ali sta sa onom decom koja jos dugo nece biti u toj situaciji?

Top