Home >> Образовање >> Мала матура: 50% нових задатака

Коментар ФБГ: Када би се ФБГ питао, на малој матури би, од 100% задатака, 200% било непознато!

На малој матури 50% нових задатака

„ТАНЈУГ“:

Београд — Садашњи ученици осмог разреда ће на тесту за малу матуру имати 50 одсто непознатих задатака, двапут више него прошле године.

„Четвртина задатака биће идентична питањима из збирки за полагање мале матуре, док ће преосталих 25 одсто задатака имати измењен садржај у односу на збирке“, рекао је Тањугу помоћник министра просвете Зоран Костић.

Према његовим речима, збирке за полагање завршног испита из српског (матерњег) језика и математике су припремљене, а Танјугу је у Прес служби министарства речено да ће ти приручници званично бити представљени највероватније у петак, 20. јануара на конференцији за новинаре.

Костић је истакао да је прошлогодишња мала матура завршена успешно и најавио да ће од школске 2013/14. године на тесту бити уведен и трећи предмет, са свим непознатим задацима.

Помоћник министра је подсетио да је свака школа у обавези да организује припремну наставу за полагање мале матуре и најавио да ће пробни тест завршног испита бити одржан крајем априла или почетком маја, а да на „проби“ неће бити питања из збирки.

Прошле године, када је премијерно уведен завршни испит, ученици су имали 50 одсто познатих питања из збирки, 25 одсто питања било је делимично познато, а преосталих 25 одсто непознато, односно њихови садржаји нису били у збирци.

Top