Home >> Друштво >> Липковски подржао директора ЦПН-а

  • Коментари су искључени на Липковски подржао директора ЦПН-а
Липковски подржао директора ЦПН-а

Жалосно је кад се политика меша у питања науке

Председник Националног просветног савета проф. др Александар Липковски супротставио се јуче одлуци УО Центра за промоцију науке да смени директора Немању Ђорђевића због јавно изречених ставова око спора црква – дарвинисти.

Он наглашава да не жели да се прикључи ниједној страни, да има своје лично мишљење, али да сматра да је свако слободан да изнесе мишљење за које ни у ком случају не би смео да буде кажњаван. Јер, додаје, реч је о научном дијалогу, а не о наметнутој политици (било дарвиниста, било креациониста).

– Увек је жалосно, а сада код нас и крајње опасно, кад се политика меша у питања науке, образовања и научног дијалога. Тај дијалог морају да воде стручњаци, професионалци, они који су свој живот посветили развоју науке и образовања и њиховом унапређивању. Јер, у питању теорије еволуције важно је да не буде идеологије, већ само размене аргумената. Нажалост, напад политике на науку и образовање ескалира. У овом случају, твоје становиште (лично и институционално) проглашава се за проблематично, али не од стране позваних стручњака који умеју да воде научни дијалог, већ од стране политичара чији опстанак зависи од реализације политичких договора – наводи др Липковски у писму Ђорђевићу.

Подсетимо, директор ЦПН-а смењен је након ауторског текста објављеном у нашем листу, у којем је, обраћајући се министру просвете Младену Шарчевићу, реаговао на петицију за ревизију изучавања теорије еволуције и позвао на заштиту науке од оваквих иницијатива.

(Политика)

Top