Home >> Друштво >> Липковски: НПС није лоби група, већ стручно тело

  • Коментари су искључени на Липковски: НПС није лоби група, већ стручно тело
Липковски:  НПС није лоби група, већ стручно тело

 

Председник Националног просветног савета реаговао на интервју министра просвете  „Политици”

 

Председника Националног просветног савета, проф. др Александра Липковског, прекинули смо у писању писма министру просвете Младену Шарчевићу, као реакцију на његов интервју објављеном у нашем листу. Рекао нам је и да ће, због Шарчевићеве изјаве да је „НПС лоби тело”, интервју ставити на дневни ред прве седнице, која би требало да буде одржана средином септембра. На његово питање да ли је министар баш тако рекао, одговорили смо му да је разговор сниман, а интервју ауторизован.

– НПС није лоби тело, идеја законодавца је била управо супротна, зато је тако бројан, има 43 члана, представнике свих стручних друштава. Што се тиче идеје министра да у Скупштини постави питање зашто овде нема представника родитеља, приватног образовања, директора, одговарам му да је НПС замишљен као стручно тело представника институција које у просвети Србије имају неки значај, у њему нема простора за некога ко представља јавни интерес попут родитеља, директора, политичара – каже Липковски.

Он, међутим, додаје, да ће поштовати одлуку скупштине уколико одлучи да у рад НПС укључи и те представнике.

Коментаришући део изјаве Шарчевића о апанажи члановима НПС од 40.000 динара за један састанак месечно, Липковски одговара да нико од чланова НПС није тражио финансијску надокнаду за свој рад и да је то одлука Скупштине, чињеница је и да је не добијају редовно.

– Ако посланици добијају надокнаду за свој рад, зашто не би добијали и чланови Националног просветног савета. Мада, верујте, мислим да би и сви чланови НПС радили без надокнаде, али док је то скупштинска одлука, онда тако треба и да буде – истакао је  Александар Липковски.

„Политика“

Top