Home >> Образовање >> „Курир“: Легализација корупције у образовању

  • Форум
  • Коментари су искључени на „Курир“: Легализација корупције у образовању

Коментар ФБГ: Неспорно је да је министар просвете Жарко Обрадовић „најпопуларнији“ министар у последњих месец дана. Популарност не мора имати увек позитиван предзнак, али када медији узму некога „у машину“, не зна се на шта ће цела ствар да испадне. Стога, типујемо на највеће изненађење јулског прелазног рока у влади РС: Г. Обрадовић ће „преживети“ реконструкцију! 

 

MINISTAR LEGALIZOVAO KORUPCIJU U ŠKOLSTVU

 

SKANDAL: Žarko Obradović štiti korumpirane direktore

 

 

DRUŠTVO,

Autor: Ekipa Kurira,Foto: Marina Lopičić

Strategijom za borbu protiv korupcije od izmene pravnog okvira izuzeti su direktori visokih škola ukoliko prekrše zakon

 

BEOGRAD – Greši ko prvače.
Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije bukvalno je legalizovana korupcija u visokom obrazovanju! Ovo tvrdi Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost. 

Ministar nije reagovao

Kako kažu, tačkom 3.8.1. Strategije definiše se cilj u sprečavanju korupcije u obrazovanju tako što se predviđa izmena pravnog okvira koji se odnosi na izbor, položaj i ovlašćenja direktora osnovnih i srednjih škola, kao i dekana fakulteta, dok su direktori državnih visokih škola strukovnih studija, kojih u Srbiji ima 70, izuzeti!

Zbog ovog propusta Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost traži da ministar Žarko Obradović prihvati odgovornost jer njegovi saradnici nisu blagovremeno reagovali kako do ovakvog opasnog propusta ne bi došlo.

– Narodna skupština pod hitno mora izvršiti dopunu Nacionalne strategije, jer ukoliko se to ne desi, Akcionim planom praktično će biti legalizovana korupcija u visokom obrazovanju, dok bi odgovornost morao da prihvati i ministar prosvete – kaže u razgovoru za Kurir Mario Spasić, generalni direktor pomenutog NVO, i dodaje:

70 miliona u igri

– U Srbiji postoji oko 70 visokih škola, koje školuju u proseku 70.000 studenata i u kojima direktori nekontrolisano upravljaju milionima evra državnog novca, dok su korupcija, nepotizam i zloupotrebe prisutni u značajnoj meri, što je konstatovao i OEBS u svom izveštaju o stanju obrazovanja u Srbiji.

Spasić još kaže da su se oni obratili i EK, koji bi trebalo da izvrši dodatni pritisak na naše državne organe kako Nacionalna strategija ne bi bila alibi za dalji procvat korupcije u visokim školama strukovnih studija u Srbiji.

(E. K.)

Polako, uskladićemo zakon i Strategiju

Navodi Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Srbije nisu tačni, tvrde u Ministarstvu.
– Zakoni iz oblasti obrazovanja objavljeni su 25. juna 2013. godine, dok Zakon o visokom obrazovanju nije menjan. Naglašavamo da je Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u periodu od 2013. do 2018. godine objavljena 3. jula 2013. godine, znači osam dana kasnije od objavljivanja zakona. Jasno je, dakle, da se Strategija odnosi na budući period, dakle, postoji dovoljno vremena za usklađivanje zakona odnosno Strategije – kažu u Ministarstvu i dodaju:
– Ministarstvo prosvete smatra da nije došlo do propusta jer je Nacrt strategije od strane Ministarstva pravde i državne uprave dostavljen na mišljenje Ministarstvu prosvete 17. juna 2013. godine.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istog dana uputilo nekoliko primedbi na tekst Nacrta strategije, kojima je traženo pojašnjenje u kom pravcu treba izmeniti pravni okvir u vezi sa funkcijom direktora, ali nismo dobili pojašnjenje teksta, niti je tekst usaglašen s primedbama koje je uputilo naše ministarstvo.

Top